© REUTERS

Erdogan: “Turkije zal terroristen in Afrin uitroeien”- Trump belt Erdogan

Het Turks offensief tegen de Koerdische militie YPG in het Noord-Syrische Afrin wordt volgens president Recep Tayyip Erdogan voortgezet totdat alle “terroristen” zijn uitgeroeid. “Daarna maken we het daar weer leefbaar”, zei Erdogan woensdag voor districtshoofden in het presidentieel paleis in Ankara. De vorige zaterdag begonnen operatie Olijftak verloopt succesvol. De Turkse strijdkrachten en hun bondgenoten van het Vrije Syrische Leger (FSA) brengen Afrin “stap voor stap” onder hun controle.

Erdogan wees er op dat de militaire operatie in Afrin ook naar andere gebieden in Noord-Syrië die onder controle van de YPG staan, kan uitdijen. In de nu vier dagen durende operatie zijn 268 strijders “geneutraliseerd”, zei Erdogan. Met “geneutaliseerd” bedoelen de Turkse strijdkrachten in de regel dat de tegenstander is gedood, maar het kan ook gewond of gevangen genomen betekenen. Erdogan voegde eraan toe dat het leger en de FSA in totaal “zeven of acht” martelaars hebben te betreuren.

De operatie was zaterdag met artilleriegeschut en luchtaanvallen op YPG-stellingen begonnen. Zondag volgde een grondoffensief. YPG is de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door Turkije, de EU en de VS als terreurorganisatie wordt bestempeld. Erdogan zei over de YPG in zijn gebruikelijk scheldproza: “Dat zijn babaren, moordenaars, dieven, verkrachters. Dit zijn de nieuwe collaborateurs van de postmoderne kruistochten.” Met de operatie beschermt Turkije niet alleen zijn grenzen, maar “redt het de eer van de van de gehele mensheid”.

Uit protest tegen de Turkse invasie in Afrin roept de Koerdische koepelorganisatie Nav-Dem voor zaterdag op tot een grote demonstratie in Keulen. De organisatie heeft 15.000 deelnemers aangemeld, maar het kunnen er ook enkele duizneden meer zijn, zei een politiewoordoverder woensdag. De ordediensten zullen massaal aanwezig zijn om een en ander in goede banen te leiden. Nav-Dem (Demokratisches Gesellschaftzentrum der Kurden in Deutschland) leunt volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst aan bij de PKK, wiens leider Abdullah Öcalan in Turkije een levenslange gevangenisstraf uitzit. In september 2017 had Nav-Dem in Keulen een Koerdisch festival georganiseerd met duizenden deelnemers. Er werd toen ook wederrechtelijk met Öcalan-vlaggen gezwaaid. Dit tot grote ergernis van Ankara, dat prompt de Duitse ambassadeur op het matje riep.

Bij het neerkomen van raketten die vanuit het noorden van Syrië zijn afgevuurd is woensdag in de Turkse grensstad Kilis één iemand om het leven gekomen en raakten nog eens dertien mensen gewond, zo heeft de provinciegouverneur bekendgemaakt. Minstens één van de projectielen raakte en beschadigde een moskee.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woendag zijn Turkse collega Erdogan gebeld en hem gevraagd de Turkse militaire operaties in Syrië te temperen en te verminderen, alsmede alles te vermijden wat riskeert tot een botsing tussen Turkse en Amerikaanse troepen te leiden.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer