Jacht eindelijk geopend: 148 goksites op zwarte lijst, slechts 1 boete uitgeschreven

© rr

Kansspelcommissie krijgt er binnenkort twintig man bij. Die versterking komt niets te vroeg, want in de strijd tegen de illegale goksites schiet de commissie vandaag tekort. Voor amper één illegale goksite werden boetes uitgeschreven. Er staan er 148 op de zwarte lijst.

Arnout Gyssels

De Kansspelcommissie verzuipt in het werk. Dossiers lopen achterstand op, er is nog steeds geen volledig overzicht van de goksector in België, de bescherming van minderjarigen schiet erbij in… De commissie trok al verschillende keren aan de alarmbel. Wij hebben meer volk nodig, klonk het. Die smeekbede krijgt nu gehoor bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V): er komen twintig extra werkkrachten.

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), die de informatie opvroeg, is tevreden over de extra slagkracht. “Sinds 2011 bleef het aantal medewerkers bij de commissie afnemen, terwijl het werk door de boomende goksites alleen maar toenam en ook ingewikkelder werd.”

Hij hoopt vooral dat de Kansspelcommissie nu meer achter de illegale gok­sites kan aangaan. “Vooral de gebrekkige vervolging blijft een probleem. Er zijn 148 illegale goksites geblokkeerd, maar in slechts één geval zijn er boetes uitgeschreven. Precies omdat er te weinig mensen zijn.” Die boetes leverden in totaal 82.900 euro op. Peanuts in vergelijking met de minstens 70 miljoen euro die jaarlijks op de sites wordt vergokt.

Minderjarigen beschermen

De versterking komt er niets te vroeg, klinkt het bij de Kansspelcommissie zelf. “In Denemarken, een land met half zo veel inwoners als België, heeft onze tegenhanger 75 mensen in dienst. Wij moeten het doen met slechts een man of dertig”, zegt directeur Peter Naessens.

De extra mankracht moet in eerste plaats voor een betere regulering van de markt zorgen. “Zo kunnen we beter controleren of iedereen zich aan de ­regels houdt en vooral minderjarigen weghouden van gokken”, zegt Naessens. “Maar met meer volk zullen we ook betere dossiers over illegale sites kunnen opstellen. En dat moet tot meer sancties leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen