Verdachten aanslag Joods Museum doorverwezen naar assisen

© rr

In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, verwijst de raadkamer hoofdverdachte Mehdi Nemmouche en twee andere verdachten door naar het assisenhof.

km

De Brusselse raadkamer heeft beslist dat zowel Mehdi Nemmouche, Nacer Bendrer als derde verdachte Mounir Atallah voor het assisenhof moeten terechtstaan.

Het federaal parket had gevraagd om enkel Nemmouche en Bendrer door te verwijzen naar het assisenhof en de derde verdachte, Mounir Atallah, buiten vervolging te stellen. Slechts een van de burgerlijke partijen had gevraagd om ook Atallah door te verwijzen.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Verklaring

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot vandaag nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders. Volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag,maar was hij niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Het dossier moet nu voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling gebracht worden, die definitief over de doorverwijzing moet oordelen.