Waarom de titel nog lang niet binnen is voor Club Brugge

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Weinigen die er nog aan twijfelen dat Club Brugge straks zijn vijftiende landstitel viert. En toch: als de play-offs ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat er nog veel mogelijk is. Héél veel zelfs. Een terugblik.

Dankzij de winst tegen KV Oostende (3-2) vergroot Club Brugge zijn voorsprong op nummer twee Charleroi tot 12 punten en op eeuwige rivaal RSC Anderlecht opnieuw tot 13 punten. En dat met nog slechts 7 speeldagen te gaan in de reguliere competitie.

Nooit eerder sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2009-2010 had de leider in de reguliere competitie na 23 speeldagen zo’n grote voorsprong.

Vergelijking

De indrukwekkende cijfers van Club dit seizoen doen terugdenken aan de eerste editie van het play-offsysteem in 2009-2010. Toen telde Anderlecht na 23 gespeelde wedstrijden 8 punten voorsprong op Club Brugge, na 28 matchen (de wedstrijden van het failliete Excelsior Moeskroen werden geannuleerd) was die bonus zelfs opgelopen tot 12 punten. Ook opmerkelijk: Anderlecht had na 22 matchen toen exact evenveel punten als Club op dit moment: 54. Paars-wit zag de titel nooit meer in gevaar komen, het werd na 7 overwinningen en 3 draws in play-off 1 kampioen met maar liefst 18 punten voorsprong op AA Gent.

Een vergelijkbare situatie in 2011-2012. Anderlecht had een bonus van 7 punten op de tweede (AA Gent) na 23 speeldagen en zelfs 8 (op de nieuwe tweede Club Brugge) na 30 speeldagen. Het maakte de klus ook af in play-off 1 en werd kampioen met 4 punten bonus op Club.

Verspeeld

Tot daar het goede nieuws voor Club Brugge. Heel anders verging het Standard in 2013-2014. In de reguliere competitie telden de Rouches na 23 speeldagen toen een voorsprong van 7 punten op de tweede, Anderlecht. Na 30 speeldagen waren dat er nog 4 op de tweede, intussen Club Brugge, maar wel 10 op Anderlecht. De kampioen na play-off 1? Juist, Anderlecht.

Standard begon dus met een voorsprong van vijf punten op Anderlecht aan play-off 1 en won zelfs zijn eerste duel, nota bene tegen paars-wit (1-0), maar gaf vervolgens zijn riante voorsprong nog uit handen. De Brusselaars wonnen 7 van hun resterende 9 matchen, de Luikenaars slechts 3 en Anderlecht werd kampioen met twee punten meer dan Standard (51 tegenover 49).

Remonte

Dat er in play-off 1 nog héél veel mogelijk is, bewees Standard al in 2010-2011. De Rouches hadden na de reguliere competitie maar liefst 16 punten achterstand op leider RSC Anderlecht en 15 op RC Genk, gehalveerd dus nog altijd respectievelijk 8 en 7. Maar het haalde in play-off 1 een spectaculaire 26 op 30, zomaar eventjes 15 punten meer dan Anderlecht en 7 meer dan RC Genk.

Uiteindelijk eindigde Standard dus nog gedeeld eerste met Genk, maar het moest de titel aan de Limburgers laten omdat het na de puntendeling een half punt extra had gekregen.

In Brugge beseffen ze dus maar al te goed waarom ze best nog niet te hoog van de toren blazen. Al ziet het er op dit moment niet naar uit dat er sleet komt op de blauw-zwarte machine…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content