Direct naar artikelinhoud
MeToo

Ook mannen verenigen zich tegenseksuele intimidatie en geweld

Ook mannen verenigen zich tegenseksuele intimidatie en geweld
Beeld thinkstock

Vlaamse organisaties scharen zich achter een nieuw initiatief: het Men Engage Netwerk Vlaanderen. Dat richt zich op mannen in de strijd tegen seksuele intimidatie en geweld.

In de nasleep van #MeToo willen vzw’s – zoals de Beweging tegen Geweld, Sensoa, Cavaria… – zich nu richten op mannen. Met het Men Engage Netwerk Vlaanderen willen ze de strijd aanbinden tegen seksuele intimidatie en geweld.
“Niet door te werken met vrouwen, maar wel door ons te richten op mannen”, zegt Koen Dedoncker, van de vzw Zijn - Beweging tegen geweld. “De meeste initiatieven komen vaak van vrouwen en zijn ook vaak gericht op vrouwen. Terwijl het ook loont om met de daders van geweld in gesprek te gaan, of om vormingen en opleidingen voor hen te organiseren.”

'De meeste initiatieven komen van vrouwen en zijn gericht op vrouwen. Terwijl het ook loont om met de daders van geweld in gesprek te gaan'
Koen Dedoncker, vzw Zijn - Beweging tegen geweld

Het Men engage Netwerk Vlaanderen is geïnspireerd op een gelijkaardige internationale beweging: MenEngage Alliance. Deze organisatie is een alliantie van ngo’s die samen met jongens en mannen gendergelijkheid promoten. “Het is aangetoond dat als je met mannen en jongens werkt rond zorg en relaties, dat de relaties die ze daarna aanknopen beter en kwalitatiever zijn”, zegt Dedoncker.

Jeugdinstellingen

Op dit moment doen een tiental organisaties mee het Men Engage Netwerk. Na de kick-off komende dinsdag hoopt Dedoncker dat er daar nog meer bijkomen. “En dat zo veel mogelijk mensen zich inschrijven”, zegt hij. “De bedoeling is om dan projecten en initaitieven uit te werken.”

Op dit moment is het Men Engage Netwerk al bezig met het project ‘Promundo’. Dedoncker: “Dat is een internationaal initiatief waarbij gewerkt wordt met kwetsbare jongens in instellingen. Zo hebben ze het met die jongens over vaderschap, relaties, gendergelijkheid... Wij gaan die methodiek nu toepassen in Vlaamse jeugdinstellingen.”