Parket in beroep tegen vrijgelaten drugsbende

Het Brusselse parket gaat in beroep tegen het vonnis van de Brusselse correctionele rechtbank waarbij woensdag de strafvordering tegen een vermoedelijke drugsbende onontvankelijk werd verklaard. Dat meldt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

rdc

Het onderzoek naar de bende begon in maart 2016, toen de politie bij een routinecontrole in de Marokkaanse stad Tanger een oplegger met 3.600 kilogram hasj ontdekte. De drugs zaten verstopt in de planken cederhout die de vrachtwagen vervoerde en de truck was op weg naar België. Verder onderzoek wees volgens het parket uit dat dezelfde bende er enkele maanden voordien wel in geslaagd was een gelijkaardige hoeveelheid drugs vanuit Marokko naar België te smokkelen.

De onderzoeksrechter die het drugstransport onderzocht, stelde bovendien ook vast dat er een aantal linken waren met een ander drugsdossier, waarin sprake was van een transport van 200 kilogram drugs, dat door de politie in Brussel onderschept was. De man die in dat laatste dossier als hoofdverdachte werd beschouwd, was immers ook de hoofdverdachte in het dossier rond de 3,6 ton hasj.

Derde stem

Beide dossiers werden door de raadkamer gevoegd en samen voor de rechtbank gebracht. Het parket eiste daar celstraffen tot 7 jaar voor de zeven verdachten die zouden geprobeerd hebben zowat 7 ton drugs het land in te smokkelen. De verdediging merkte echter op dat er ernstige problemen waren met de bewijsvoering en betwistte onder meer de inhoud van een aantal afgeluisterde telefoongesprekken. Op de transcripties van een gesprek werden zo twee namen vermeld, maar op het telefoongesprek was duidelijk een derde stem te horen.

De advocaten vroegen daarom om alle afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen beluisteren om de transcripties te controleren, maar de DVD waarop de bewuste gesprekken stonden bleek onleesbaar. Zelfs de tussenkomst van een IT-specialist bracht geen zoden aan de dijk.

De rechtbank oordeelde daarop dat de strafvordering onontvankelijk was, zodat de zeven verdachten vrijuit gingen. Donderdag meldde de FOD Justitie dan dat de DVD wel degelijk leesbaar was.

‘De FOD Justitie heeft de situatie nagekeken en heeft inmiddels meer informatie over de DVD in kwestie, waarop de telefoongesprekken bewaard zijn’, zei Edward Landtsheere, de woordvoerder van de FOD.

Verkeerd programma

‘Uit dat onderzoek blijkt dat de DVD wel degelijk leesbaar was. Op de DVD staan de telefoontapbestanden en het programma waarmee men de bestanden kan uitlezen. In dit dossier zou een verkeerd programma zijn gebruikt om de bestanden correct af te spelen, waardoor er slechts één stem in het gesprek te horen was en de gesprekken niet correct geordend waren. Toen de politiediensten werden verwittigd van dat probleem, hebben ze de rechtbank gevraagd om het correcte programma te gebruiken voor het afspelen van de bestanden.’

Het Brusselse parket heeft nu beslist in beroep te gaan tegen het vonnis van de correctionele rechtbank. Een datum voor het proces voor het hof van beroep is er evenwel nog niet.