© instituut voor tropische geneeskunde

“Antwerpen is met ebola verbonden”

In Antwerpen gaat vandaag een internationale ebolaconferentie van start met 250 onderzoekers en gezondheidsexperts uit de hele wereld. Onder hen ook ebola-ontdekker Peter Piot.

Sylvia Mariën

Veertig jaar jaar geleden, in september 1976, arriveerde in het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een thermosfles met buisjes bloed van een Belgische non die in Yambuku, in het toenmalige Zaïre, was overleden aan een mysterieuze aandoening. “Het zette (viroloog, red.) Guido van der Groen en (microbioloog, red.) Peter Piot op het spoor van een nieuw virus dat ebola genoemd zou worden en dankzij zijn ontdekkers voor altijd met Antwerpen verbonden zal blijven”, zegt ITG-woordvoerder Roeland Scholtalbers.

“Veertig jaar later buigen Van der Groen, Piot en spilfiguren van de eerste en latere uitbraken zich over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het ebola­virus. In 2014 katapulteerde de grootste ebola-epidemie ooit het dodelijke virus op de politieke en gezondheidsagenda, na decennia met sporadische, kleine uitbraken. Een virus dat bijna veertig jaar lang nooit meer dan 280 slachtoffers per uitbraak had gemaakt, eiste plots meer dan 11.000 levens in West-Afrika.”

Ongeveer 250 internationale onderzoekers en gezondheids­experts maken nu in Antwerpen de balans op van het noodonderzoek naar behandelingen en ­vaccins tijdens de recente uitbraak in West-Afrika. Ook de lessen uit de andere uitbraken van de afgelopen veertig jaar komen aan bod. Daarnaast bespreken de experts hoe de gezondheidszorg in Sub-Saharaans Afrika moet verbeteren om te voorkomen dat een nieuwe epidemie weer uit de hand loopt.” De ebolaconferentie loopt tot 15 september.

www.filovirus2016.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER