© put

Concurrentie is moordend in horeca, bouw en kleinhandel

De horeca, de bouw en de kleinhandel zijn de sectoren met de meeste stopzettingen. Maar ook het aantal starters in die sectoren ligt jaarlijks hoog. “De concurrentie is moordend”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van zelfstandigensyndicaat NSZ.

Sylvia Mariën

Eind vorig jaar waren er in ons land meer dan een miljoen zelfstandigen actief, in verscheidene sectoren. Koploper is de bouw, met bijna 7% van de zelfstandigen, gevolgd door de kleinhandel met bijna 6%. De horeca is goed voor de zesde plaats en vertegenwoordigt ruim 4% van de zelfstandigen, becijfert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

“Die drie sectoren blijven jaar na jaar erg in trek bij de starters”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zij denken vaak dat het gemakkelijk is om een horecazaak, een winkel of een bouwbedrijf op te starten. Maar dat is het uiteraard niet, gezien de vele ­faillissementen en stopzettingen in die sectoren.”

Overnemer vinden moeilijk

De horeca was vorig jaar goed voor 18% van de faillissementen, de bouw voor 17,6% en de kleinhandel voor 12,7%. “En die drie sectoren voeren ook het aantal stopzettingen aan”, zegt Mattheeuws. “In de eerste plaats de horeca en de bouw, gevolgd door de kleinhandel. Het mag duidelijk zijn dat stopzettingen in die sectoren eerder om financiële redenen plaatsvinden dan omwille van nieuwe of andere opportuniteiten.”

Lees maandag het hele artikel in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER