Direct naar artikelinhoud
Nieuwe reeks

Danny Vanhamel: de ex-gangster die eindelijk serieus genomen wil worden

Danny Vanhamel.Beeld RV Vier

Anthony De Clerck en Danny Vanhamel worden meestal in één adem genoemd. De eerste voor altijd de 'toffe jongen', de tweede al even lang de 'mislukte' gangster.  In de docureeks Ex-gangster blikt Vanhamel (62)  terug op zijn carrière in de hoop dat beeld bij te stellen. 

Autobanden Fons in Diest, dat is de plek waar de 'carrière' van Danny Vanhamel een haperende start neemt. Samen met zijn jeugdvriend André Swinnen gaat hij er aan de haal met een lading dure en exclusieve autobanden. Het duo verkoopt hun buit door maar 'vergeet' de herkomst van de banden er bij te vermelden. Waarop de nieuwe eigenaar nietsvermoedend naar Diest trekt om er zijn nieuw rubber door Fons te laten monteren. Die herkent de buit en haalt de politie er bij. "Dom hé", zegt Swinnen in de eerste aflevering van Ex-gangster.

Het is een anekdote die, wat Vanhamel betreft, niet per se opgerakeld moest worden. Omdat het verhaal het beeld bevestigt dat de ex-gangster zo graag wil uitwissen: dat van de blunderende crimineel. 

Vanhamel veroverde zijn plek in de geschiedenisboeken met de ontvoering van Anthony De Clerck, het elfjarige zoontje van industrieel Jan De Clerck. Een expeditie die niet meteen volgens het boekje verliep. Zo kwamen Vanhamel en co. – nadat ze Anthony in Sint-Niklaas in hun auto hadden gesleurd – vast te zitten in de file voor de Kennedytunnel.  Liet Vanhamel zich bij bij het afleveren van de cassette die moest bewijzen dat hun slachtoffer nog in leven was, flitsen in de Mercedes van zijn moeder. En slaagde hij er niet in om tijdens de telefonische contacten zijn Limburgse accent te maskeren. 

De ontvoering van Anthony De Clerck verliep niet volgens het boekje: ze stonden in de file, hij werd geflitst en hij kon zijn accent niet verbergen

Het leverde Vanhamel en zijn kompaan Jefke Peeters naast een levenslange gevangenisstraf ook de bijnaam de Gaston en Leo van de Belgische misdaad op. 

De bende Haemers

Ondertussen is Vanhamel, na twaalf jaar in de cel, alweer een tijd op vrije voeten. Maar die bijnaam blijft knagen. Meteen ook de reden waarom Peter Boeckx, bekend van De bende Haemers en The Sky is the Limit, de deur niet meteen op zijn neus kreeg toen hij bij Vanhamel aan kwam kloppen. Boeckx wou een documentairereeks maken over de ontvoering van De Clerck en hoopte daarbij op hulp van Vanhamel. "Tijdens het maken van De bende Haemers heb ik vaak gedacht: 'Wat als Patrick nog had geleefd?' Er waren zo veel dingen die ik hem had willen vragen. Deze keer wilde ik informatie uit de eerste hand." 

Zeven weken lang ging Boeckx elke vrijdagnamiddag bij Vanhamel langs. Voor lange gesprekken over diens leven en werk. Af en toe bracht hij een camera mee. Dat mocht van Danny die ondertussen had ingezien dat ook hij zijn voordeel kon doen met het televisieproject. 

Boeckx: "Hij wordt nog steeds afgerekend op die ontvoering, maar vergis je niet, in de jaren 80 was Vanhamel een absolute topgangster. Voor hem is het een erezaak dat te laten zien." 

Complimenten van de onderzoeksrechter

In de eerste aflevering mag de ex-gangster dan ook volop herinneringen ophalen aan de geldtransporten die hij in die periode aan de lopende band overviel. Sterke verhalen over hoe hij en zijn Securitas-bende de kraaienpoten in het criminele milieu introduceerden, over de dutjes die ze net voor een overval deden en hoe zelfs de onderzoeksrechter hem complimenteerde met de geniale alibi's die hij bedacht. "Ik deed alsof ik werkte aan de ruwbouw van mijn huis maar zodra ik zeker was dat de buurman dat gezien had liet ik me door een snelle wagen oppikken. We overvielen een geldtransport en twintig minuten later stond ik weer aan mijn betonmolen. Waarna de buurman de politie zonder verpinken vertelde dat ik de hele avond thuis was." Een blad voor de mond is niet nodig, de feiten zijn toch al lang verjaard.

Toch is Ex-gangster geen lofzang op Vanhamel vindt Boeckx. "In de volgende aflevering komen ook zijn mislukkingen aan bod. En de impact die zijn daden hadden op zijn slachtoffers of op zijn vrouw en kinderen." Ook bij Anthony De Clerck ging Boeckx langs. "We hebben twee uur lang over zijn ontvoering gepraat, maar na lang twijfelen wou hij toch niet voor de camera getuigen." Het is dus zeker niet de bedoeling het gangsterleven te verheerlijken. "Wie te veel Hollywood-films kijkt, denkt misschien dat het allemaal glamour en glitter is. Ik laat in Ex-gangster net het omgekeerde zien." 

Ex-gangster is  vanaf 8 februari te zien op VIER.