© BERT DE DEKEN

Rusthuisbewoners mogen kamer niet uit door norovirus

Het woonzorgcentrum van Ravels is getroffen door het norovirus. Twintig bewoners en personeelsleden raakten al besmet.

Eddy Meulemans

Het beruchte norovirus, dat begin vorig jaar ook toesloeg in ziekenhuis AZ Turnhout en toen zelfs even tot een patiëntenstop leidde, waart vandaag rond in Home Onze Lieve Vrouw van de Kempen in Ravels. Maandag doken de eerste klachten op, toen plots zes bewoners last kregen van diarree, braken, buikpijn en koorts.

De plotse ziektepiek deed meteen de alarmbellen rinkelen in het rusthuis, waarna de dienstdoende dokter een gericht labo-onderzoek beval. Uit het onderzoek bleek dat het inderdaad om het gevreesde norovirus ging. “Zoals ons noodplan voorschrijft, hebben we onmiddellijk de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen", zegt directeur Filip Spaepen. "Zo moeten alle bewoners op hun kamer blijven en is alle animatie tijdelijk stopgezet. De quarantaine is nodig omdat het virus gedurende 24 tot 48 uur zeer besmettelijk is. Onze verzorgenden gaan nog wel van kamer tot kamer, maar ze voeren een strikte handhygiëne uit en dragen handschoenen en een masker.”

Om een verdere verspreiding van het virus te vermijden blijven ook de buitendeuren van het rusthuis gesloten. “Bezoek is niet mogelijk. Ook onze nieuwjaarsreceptie, die normaal morgen zou plaatsvinden, is afgeblazen." De bijzondere voorzorgsmaatregelen gelden al zeker tot zaterdag. Pas na een gunstige evaluatie worden ze weer opgeheven.

Met 91 bewoners en even veel personeelsleden is het woonzorgcentrum van Ravels een van de grootste privérusthuizen van de Kempen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER