© AFP

Aanslagen Parijs: Bendaoud zegt dat hij niets afwist van terroristische activiteiten van Abaaoud

Jawad Bendaoud, de man die ervan wordt verdacht onderdak te hebben gegeven aan de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs van 13 november 2015, zegt dat hij niet afwist van de terroristische activiteiten van de bewoners van zijn pand. Dat heeft hij donderdag verklaard tijdens zijn verhoor door de correctionele rechtbank in Parijs.

Bendaoud moet zich voor de rechtbank in Parijs verantwoorden omdat hij vlak na de aanslagen in zijn flat in St. Denis bij Parijs drie verdachten te slapen had gelegd. Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke coördinator van de aanslagen, zijn overlevende medeplichtige Chakib Akrouh en zijn nicht Hasna Aït Boulahcen hadden er onderdak gevonden. De drie kwamen enkel dagen later om het leven tijdens een belegering door de politie.

Bij zijn ondervraging ontkende Bendaoud, die zes jaar cel riskeert, dat hij zelf geradicaliseerd was. Hij legde uit dat hij verschillende kraakpanden in St. Denis “beheerde”, die regelmatig verhuurd werden. Hij trok er zich ook regelmatig in terug om drugs te gebruiken.

Uiteindelijk zou het onderduikadres in de rue du Corbillon via zijn cocaïnedealer Mohamed Soumah geregeld zijn. “Hoe had ik kunnen weten dat mijn maat terroristen zou meebrengen?”, luidt de reactie van de verdachte. Ook Mohamed Soumah had donderdag tijdens zijn ondervraging al verklaard dat hij niets afwist van de bezigheden van de huurders.

Bendaoud gaf voor de rechter wel toe dat hij het gezicht van Abaaoud ergens van kende. Maar hij zou hen nooit onderdak hebben gegeven als hij wist dat ze terroristen waren, zo klinkt het. Abaaoud zou verklaard hebben dat hij een tijdelijk onderkomen nodig had wegens huwelijksproblemen. Pas na de raid van de politie, toen hij een foto van Abaaoud te zien kreeg, zou hij beseft hebben wie zijn huurders waren.

Jawad Bendaoud werd tijdens de ondervraging steeds zenuwachtiger en zijn verklaringen waren regelmatig erg onsamenhangend. Hij kon ook geen verklaring geven voor zijn telefonische contacten met Hasna Aït Boulahcen. Ook voor het feit dat zijn dna aangetroffen werd op de plakband die gebruikt werd in de explosievengordel van Chakib Akrouh, volgde geen uitleg.

De zitting wordt vrijdagnamiddag voortgezet.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer