Nieuw infobord aan Leopold II zal controverse niet stoppen

© vln

Een nieuw infobord bij het omstreden monument van Leopold II op de zeedijk, moet het koloniaal verleden van de koning historisch correcter plaatsen.

vln

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar zondag kreeg het omstreden monument van Leopold II op de zeedijk , ter hoogte van de Drie Gapers aan de Koninginnelaan, een nieuw infobord. Het monument had destijds als opschrift: ‘Dank van de Congolezen aan Leopold II om hen te hebben bevrijd van de slavernij onder de Arabieren’. Die omschrijving werd door velen omschreven als complete geschiedenisvervalsing en in 2004 zaagde de actiegroep de ‘Stoete Ostendenoare’ bij wijze van protest zelfs een hand af van één van de zogenaamd bevrijde Congolezen. Want wie in de koloniale periode niet hard genoeg werkte , werd de hand afgehakt.

“De uiteindelijke tekst die nu verwijst naar de controverse rond de koloniale politiek, kwam er inderdaad na heel wat discussie”, zegt schepen Bart Plasschaert (CD&V). “Maar vandaag krijgt het beeld een informatiebord dat ons inziens historisch correcter is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen