Tien schapen doodgebeten in Ranst: “Alle sporen wijzen op het werk van een hond”

Op een landbouwbedrijf in Ranst zijn tien schapen doodgebeten. Dat gebeurde in een periode van 12 dagen, op dit moment liggen nog vier kadavers in de weide. De landbouwer vermoedde dat wolvin Naya in het spel was, maar dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos nu ontkend. “Uit de gegevens van de GPS blijkt dat de wolvin niet in Ranst is geweest”, klinkt het. Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) wijzen alle sporen op het werk van een hond.

nadb, kma

De landbouwer uit Ranst trof in een periode van twaalf dagen een tiental dode schapen aan in de weide. Zelf had hij een vermoeden dat wolvin Naya, die sinds begin dit jaar op Belgische bodem verblijft, er voor iets tussen zat. Maar dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) nu weerlegd.

“Wij hebben contact opgenomen met onze Duitse collega’s om de gegevens van de gps-tracker van Naya te controleren”, zegt Marie-Laure Vanwanseele van het ANB. “Uit die gegevens blijkt dat de wolvin niet in Ranst is geweest. Ze is de laatste drie tot vier dagen in de omgeving van het militair domein in Leopoldsburg gebleven.”

De landbouwer uit de Driepikkelhoeveweg in Ranst, Theo De Cock, had zelf een vermoeden dat wolvin Naya, die sinds begin dit jaar op Belgische bodem verblijft, er voor iets tussen zit. Ook de aanwezigheid van een andere wolf leek hem waarschijnlijk.

“Ik had eerder ook al vossenschade, maar dat gebeurt vooral in de zomer. De vos sleurt z’n prooi weg, dit dier heeft de karkassen ter plaatse aangevreten, er zijn zelfs ribben weg. Het dier bijt ook gericht, en zoekt de ongeboren lammetjes uit de ooien. Eén schaap is ook langs achteren aangevallen en heeft zo in de doodsstrijd enkele meters darmen verloren.”

Het lijkt uitgesloten dat wolf Naya de voorbije dagen in Meerhout, Ranst én Leopoldsburg was. Vandaar houdt boer De Cock rekening met een mogelijke tweede, tot nu onbekende wolf.

“Werk van een wolf? Onwaarschijnlijk”

© kma

Volgens Jan Loos van Meldpunt Wolven is het eerder onwaarschijnlijk dat de dode schapen het werk zijn van een wolf. “Het is onwaarschijnlijk dat een wolf in z’n eentje meer dan acht schapen gaat doodbijten”, zei hij aan Nieuwsblad.be. “En een wolf gaat al zeker niet blijven rondhangen in een meer verstedelijkt gebied zoals Ranst.”

Het ziet er volgens hem bovendien naar uit dat wolvin Naya zich aan het settelen is in Leopoldsburg. “Daar zijn voldoende schapen in de buurt, zelfs op het militaire domein. Ze had dus niet meteen een reden om helemaal naar Ranst te lopen om toe te slaan.”

Hond?

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) stuurde vrijdagnamiddag een team ter plaatse voor verder onderzoek. Uit hun eerste bevindingen lijkt de aanval het werk van een hond.

Afgelopen weekend beet wolvin Naya twee schapen dood en verwondde ze een ander dier in Meerhout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER