1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hillary Clinton heeft longontsteking en moet rusten van dokter

Hillary Clinton, de Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten, heeft een longontsteking, zegt haar dokter zondag. Eerder op de dag werd Clinton onwel tijdens een herdenkingsmoment voor de aanslagen van 9/11, exact vijftien jaar geleden. Clinton zegt omwille van gezondheidsredenen ook haar campagnetrip naar Californië af.

PH

Clinton werd maandag en dinsdag in de westelijke staat verwacht, maar ze heeft dus rust voorgeschreven gekregen om haar te laten genezen van haar longontsteking, melden Amerikaanse en Britse media zondag (plaatselijke tijd).

Eerder op de dag had de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een herdenkingsplechtigheid in New York voor de aanslagen van 9/11 al moeten verlaten omdat ze onwel werd. Haar dokter maakte enkele uren later bekend dat Clinton sinds vrijdag kampt met een longontsteking. Maar zondag zou ze vooral last hebben gehad van de warmte en uitdroging.

Er wordt al langer gespeculeerd over Clintons gezondheidstoestand, vooral door de entourage van Donald Trump, haar rivaal uit het Republikeinse kamp. Die laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat Clinton met haar “zwakke” gezondheid niet in staat zou zijn om de Verenigde Staten te leiden.

Presidentskandidaten Hillary Clinton (voor de Democraten) en Donald Trump (Conservatieven) waren allebei aanwezig tijdens de herdenking van de aanslagen op de WTC-torens op 9/11, exact vijftien jaar geleden.

"Knikkende knieën"

Maar Hilarry Clinton heeft de plechtigheid abrupt moeten verlaten, nadat ze onwel was geworden. De 68-jarige presidentskandidate leek flauw te vallen terwijl familieleden de namen voorlazen van de slachtoffers van de aanslag. Een getuige vertelt aan de New York Post dat Clinton "knikkende knieën had" en een schoen verloor. Haar veiligheidsteam brachten haar in allerijl naar een bestelwagen.

Het campagneteam van de 68-jarige Democrate meldde achteraf dat Hillary na anderhalf uur op de plechtigheid wat "bevangen werd door de hitte" (de temperatuur in New York bedroeg zondagochtend 28 graden), naar het appartement van haar dochter Chelsea trok en zich inmiddels "veel beter" voelt.

De "malaise" van Clinton dreigt haar Republikeinse tegenstander Donald Trump een troef in handen te geven: Trump bazuint al een tijdje rond dat Hillary met een medisch probleem kampt. Hoestbuien van Clinton tijdens haar verkiezingscampagnes leken dat te benadrukken.

Volgens haar dokter, Lisa Bardack, kwam de longontsteking vrijdag aan het licht. "Hillary Clinton had last van een hoest door allergieën. Vrijdag, toen ze opnieuw op controle kwam om die hoest op te volgen, werd bij haar een longontsteking vastgesteld", zei Bardack, volgens Politco.

De presidentskandidate werd aangeraden om haar programma aan te passen en kreeg antibiotica voorgeschreven. Dat ze zondagmorgen onwel werd, had te maken met het warme weer. "Op het evenement deze morgen kreeg ze het veel te warm en raakte ze uitgedroogd. Ik heb haar net onderzocht en ze is opnieuw gehydrateerd en ze herstelt vlot."

3.000 namen

Het incident gebeurde tijdens de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen op 9/11, exact 15 jaar geleden. Bijna 3.000 personen kwamen om het leven bij de aanslagen. Negentien extremisten van al-Qaeda kaapten die dag lijnvliegtuigen en lieten ze neerstorten in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in het Pentagon in de buurt van Washington en in een veld in Shanksville, Pennsylvania. Voor de eerste keer in bijna twee eeuwen werden de Verenigde Staten aangevallen in eigen land.

Ongeveer 75.000 personen hebben nog steeds mentale en/of fysieke problemen als gevolg van de aanslagen. Vaak gaat het om hulpverleners die kankerverwekkende stofdeeltjes hebben ingeademd toen ze levens probeerden te redden.

In New York zullen de namen van de doden voorgelezen worden tijdens een herdenkingsceremonie zondagvoormiddag op Ground Zero. Op de plaats waar de Twin Towers zijn ingestort, staat nu het One World Trade Center, of de “Freedom Tower”, een nieuwe toren die nog hoger is dan haar voorgangers.

Zes keer zal er een moment van stilte zijn om de verschillende fases van de dodelijke aanslagen te herdenken: de twee inslagen van de vliegtuigen in de Twin Towers, het ineenstorten van de torens, en de twee inslagen in het Pentagon en in Pennsylvania. Kerktorens zullen luiden in New York tijdens het eerste moment van stilte, om 8.46 uur lokale tijd (14.46 uur in België), het uur dat het eerste vliegtuig in de torens vloog, vlucht 11 van American Airlines.

Ook president Barack Obama neemt een moment van stilte in acht, om 8.46 uur in besloten kring in het Witte Huis. Daarna gaat hij naar het Pentagon voor een herdenkingsceremonie, in aanwezigheid van minister van Defensie Ashton Carter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER