© Shutterstock

Zelfs één sigaret per dag is veel schadelijker dan je denkt

Minder roken betekent daarom niet minder kans op hart- en vaatziekten. Uit een grootschalige Britse studie blijkt dat zelfs een kleine hoeveelheid tabaksrook of dus één sigaret per dag schadelijk is.

elvh

Een grootschalige studie van University College London bekeek 55 onderzoeksrapporten over de invloed van roken op de gezondheid. De onderzoekers bekeken in hoeverre het roken van dagelijks één, vijf en twintig sigaretten invloed had op een beroerte en hartziektes. Het onderzoek is gepubliceerd in British Medical Journal en bevestigt dat zelfs een kleine hoeveelheid tabaksrook al schadelijk is.

Bij roken denken veel mensen vaak aan longkanker, maar veel rokers overlijden aan een hartinfarct of een beroerte. "Mensen denken vaak dat de kans op ziektes aanzienlijk vermindert wanneer je minder gaat roken", zegt Allan Hackshaw, een van de betrokken onderzoekers van de studie. "En dat klopt inderdaad als het gaat om kanker, maar wat betreft de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte geldt dit niet."

Vrouwen

Zelfs als je maar één sigaret per dag rookt, blijft de kans op hart- en vaatziektes dus nog aanzienlijk groot. Vooral vrouwen zouden nog steeds een verhoogde kans hebben om ziek te worden.

De onderzoekers benadrukken dat de verschillende bekeken studies niet allemaal dezelfde resultaten laten zien, maar dat uit vrijwel alle onderzoeken blijkt dat de kans op een hartziekte bij één sigaret per dag in vergelijking met twintig zeker groter is dan de verwachte 5 procent. 1 sigaret bevat al genoeg schadelijke stoffen die de bloedvaten kunnen prikkelen.

De onderzoekers raden dan ook aan om niet te minderen met roken, maar om echt volledig te stoppen wanneer je de kans op een hart- en vaatziekte of beroerte echt wil verkleinen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer