Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Trump in Davos: "America first betekent niet America alone"

Amerikaans president Donald Trump tijdens zijn toespraak in Davos.Beeld REUTERS

Er is nooit een beter moment geweest voor buitenlandse bedrijven om te investeren, te bouwen en te huren in de Verenigde Staten. Dat was de kernboodschap van Amerikaans president Donald Trump op het World Economic Forum in Davos. Trump zal Amerika altijd vooropstellen. "Maar America first betekent niet America alone", zo klonk het in zijn toespraak.

Trump was de eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in 2000 die in Davos een toespraak hield. Hij sprak honderden aanwezigen uit de bedrijfs- en financiële wereld toe uit alle hoeken van de wereld. 

De president is op het World Economic Forum om de belangen van het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen, zo stak hij van wal. "Als president van de Verenigde Staten zal ik altijd de VS op de eerste plaats zetten. Net zoals de leiders van andere landen hun land voorop moeten stellen. Maar America First betekent niet America alone. Als de VS groeien, groeit de wereld."

Hij somde een reeks maatregelen op die ervoor moeten zorgen dat het land opnieuw zaken kan doen, zoals belastingverlagingen en deregulering. "De wereld is getuige van de heropstanding van een sterk en welvarend Amerika. We staan open voor zaken, we zijn opnieuw competitief."

'De wereld is getuige van de heropstanding van een sterk en welvarend Amerika'
Donald Trump

De president had ook een oproep voor bedrijfsleiders uit andere landen: "Het is het perfecte moment om je jobs en investeringen naar de Verenigde Staten te brengen."

Oneerlijke handel

Daarna maakte de Amerikaanse president snel een bocht naar strengere handelsregels, waarbij hij niet nader genoemde landen beschuldigde van oneerlijke handelspraktijken, zoals het stelen van intellectuele eigendommen en het verschaffen van staatshulp aan de industrie.

"We zullen onze handelswetten aanscherpen en de integriteit van het handelssysteem herstellen", zei Trump. "Alleen door aan te dringen op eerlijke en wederzijdse handel kunnen we een systeem creëren dat werkt, niet alleen voor de VS maar voor alle landen."

"De VS zullen niet langer een oogje dichtknijpen voor oneerlijke handelspraktijken", waarschuwde de president. "We kunnen geen vrije en open handel hebben als sommige landen het systeem uitbuiten ten koste van de anderen."

'De VS zullen niet langer een oogje dichtknijpen voor oneerlijke handelspraktijken'
Donald Trump

Handelsverdragen

Hoewel Trump erom bekend staat gekant te zijn tegen multilaterale handelsovereenkomsten waarbij veel landen betrokken zijn, zei hij te zullen overwegen om "wederzijds voordelige handelsakkoorden" met andere individuele naties te zullen afsluiten. Dat kan bijvoorbeeld ook met landen die het Trans-Pacific Partnership (TPP) ondertekend hebben, waaruit Trump zich teruggetrokken heeft.

Terreur

Voorts haalde Trump de samenwerking op het vlak van terreur aan. De president bevestigde dat bijna honderd procent van het territorium teruggewonnen is op de terreurbeweging Islamitische Staat, al is de strijd tegen islamistische militanten nog niet voorbij. Trump zei ervoor te willen zorgen dat Afghanistan nooit meer een toevluchtsoord kan worden voor terroristen.

Trump kreeg na zijn toespraak applaus, maar enkele minuten later klonk ook boegeroep in de zaal. Dat gebeurde tijdens een vraaggesprek met WEF-oprichter Klaus Schwab. De president vertelde als zakenman altijd goed te zijn behandeld door de media, maar als politicus te hebben ondervonden hoe "naar, hatelijk en nep" de pers kan zijn. Daarop klonk kortstondig gejoel.