Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Brief werpt na 56 jaar nieuw licht op mysterieuze ontsnapping uit Alcatraz

Alcatraz bevindt zich op een eiland voor de kust van San Francisco. De gevangenis werd in 1963, een jaar na de ontsnapping, gesloten.Beeld Belgaimage

In de Verenigde Staten is een geheimzinnige brief aan het licht gekomen, die naar verluidt van een van de drie gevangenen zou zijn die in 1962 uit Alcatraz ontsnapten. Wat er met de gevangenen gebeurde, de enigen die ooit ontsnapt zijn uit een van de meest beveiligde gevangenissen van de VS, was sindsdien een mysterie. 

en

De brief, die geschreven zou zijn door John Anglin, kwam al in 2013 op het politiebureau van San Francisco aan. Het nieuws raakte pas deze week bekend. "Mijn naam is John Anglin", zo vat de brief aan. "Ik ontsnapte in juni 1962 uit Alcatraz. Ja, we hebben het die nacht allemaal gered, maar amper."

Most wanted

Het waren alleen de ergste criminelen die vorige eeuw naar Alcatraz, een gevangenis op een eiland voor de kust van San Francisco, werden gestuurd. De broers John en Clarence Anglin en Frank Morris hadden een reeks gewapende overvallen op hun geweten. Alle drie hadden ze al ontsnappingspogingen achter de rug uit andere gevangenissen. In Alcatraz zouden ze veilig opgeborgen zitten, zo redeneerde het gerecht.

Toch slaagden de drie erin te ontsnappen. Ze waren vermoedelijk maandenlang bezig met het graven van een tunnel met behulp van lepels. De mannen maakten een opblaasbare boot van regenjassen, verlieten het eiland tijdens de nacht, en werden nooit meer gezien. De ontsnapping werd in 1979 vereeuwigd in de film Escape from Alcatraz met Clint Eastwood.

Frank Morris, Clarence Anglin en zijn broer John Anglin ontsnapten in 1962 uit Alcatraz.Beeld rv

Datzelfde jaar besliste de FBI het dossier te sluiten nadat honderden sporen vruchteloos onderzocht waren. De conclusie was dat de drie verdronken moesten zijn in het ijskoude water van San Francisco Bay. Maar hun namen staan tot op vandaag nog altijd op de most wanted-lijst.

Akkoordje

Het onderzoek werd vijf jaar geleden heropend toen de brief bij de politie arriveerde. De Amerikaanse nieuwszender CBS kon deze week de hand leggen op de brief en bracht het nieuws naar buiten.

De afzender, die beweert een van de twee legendarische broers te zijn, wil het op een akkoordje gooien met de autoriteiten. "Ik ben 83 jaar en ik ben er slecht aan toe", klinkt het. "Ik heb kanker. Als jullie op de televisie verklaren dat ik maximaal een jaar naar de cel moet en medische hulp krijg, zal ik jullie een nieuwe brief sturen om te laten weten waar ik me bevind. Dit is geen grap."

De brief, die ondertekend werd door John Anglin.Beeld rv

Nog volgens de briefschrijver is hij de enige van de drie die nog in leven is. Frank Morris zou overleden zijn in oktober 2008 en Clarence Anglin in 2011. Zelf zou John Anglin na de ontsnapping lange tijd in Seattle gewoond hebben en daarna in North Dakota. Op het moment van schrijven zou hij zich in het zuiden van Californië bevonden hebben. 

Of de brief authentiek is, is niet duidelijk. Een analyse van het handschrift door de FBI was onbeslist.