Bende mensensmokkelaars met safehouse opgerold na grootscheepse politieactie

© Victoriano Moreno

De Federale Gerechtelijke Politie heeft een bende mensensmokkelaars, die een safehouse in Gentbrugge gebruikte als dagelijkse uitvalsbasis naar de E17, opgepakt.

svg

Tijdens een grootscheepse politieactie in de nacht van 24 op 25 januari, die zich afspeelde op de E17-parking van Gentbrugge en tijdens een huiszoeking in een safehouse, zijn vijf mensensmokkelaars opgepakt. De politie trof er ook twintig sans-papiers aan. Zij werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het safehouse van de mensensmokkelaars bevond zich vlak bij de snelwegparking. Het gaat volgens de federale politie om een afgebrande villa. De smokkelaars probeerden elke nacht 30 migranten onopgemerkt in laadruimtes van vrachtwagens te krijgen. Daarbij hielden ze geen rekening met de mogelijke risico’s van de transporten, zoals bij koelwagens en tankwagens. De slachtoffers van de bende waren voornamelijk Soedanezen en Eritreeërs. Het betrof zowel mannen, vrouwen als minderjarigen.

De aanleiding van de grootscheepse actie was een incident uit augustus 2017. Toen viel een groep transitmigranten enkele vrachtwagenchauffeurs aan op de E17-parking in Gentbrugge. De politie startte een onderzoek en kon de organisatie van de smokkelaars blootleggen.