Direct naar artikelinhoud
Carrefour

'Jobs, Jobs, Jobs', ook in Limburg

De sluiting van de hypermarkt in Genk komt hard aan. Toch staan er tal van vacatures open in de regio.Beeld Tim Dirven

Met de sluiting van de Carrefour hypermarkt in Genk deelt de regio Limburg opnieuw in de klappen. Waar kunnen de getroffen werknemers aan de slag?

Waar zitten de jobs?

Toegegeven, 1.233 geschrapte banen is een harde dobber. Het gros van de jobs die sneuvelen zijn winkelmedewerkers, daar zijn veel laaggeschoolden bij. Die personeelsleden zelf hebben er momenteel wellicht weinig boodschap aan, toch hoeven ze niet meteen te wanhopen. Ook niet in Limburg, waar de hypermarkt dicht gaat. Ook de nabijgelegen hypermarkt van Westerlo te Antwerpen krimpt. De Limburgse bedrijven zijn massaal van plan om dit jaar extra mensen aan te werven. Als we de jaarlijkse grote bevraging mogen geloven van de werkgeversorganisaties Unizo Limburg en VKW Limburg althans. De bereidheid om nieuwe mensen in dienst te nemen was zelfs nooit groter in de voorbije 12 jaar. Zowel in de productiesector, als in de bouw- en dienstenbedrijven liggen de verwachtingen bovengemiddeld. En ook de verdeling tussen grote en kleinere bedrijven is in evenwicht. Terwijl de heel grote bedrijven, die de voorbije kwartalen fors mensen aan het werk zetten, nu even wat gas terug nemen, nemen de kleinere bedrijven de fakkel over.

Hoeveel mensen worden gezocht momenteel?

Wie op de databank van de VDAB kijkt, ziet dat er eind december zowat 38.800 vacatures waren in Vlaanderen. Zowat 16.600 van die vacatures vragen geen specifieke diplomavereisten. Het aantal vacatures voor laaggeschoolden steeg in Limburg vorig jaar zelfs met 22 procent (tegenover zo'n 10 procent in Vlaanderen). Wie 'Genk' ingeeft als referentie, krijgt zowat 1.300 vacatures te zien, voor een vaste job of een tijdelijke met de optie vast.

'In Limburg zijn er in drie jaar tijd heel wat beroepen onder de grens van vier geïnteresseerde werkzoekenden per openstaande vacature gedoken'
Johann Leten (gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg)

De jobmotor draait met andere woorden op volle toeren. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat er vorig jaar elke maand zowat 5.700 nieuwe jobs werden gecreëerd. Anders gezegd, elke maand werd een nieuwe Ford Genk opgestart. "In Limburg zijn er in drie jaar tijd heel wat beroepen onder de grens van vier geïnteresseerde werkzoekenden per openstaande vacature gedoken", aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Waar kunnen ze aan de slag?

De zorgsector en technische profielen zijn momenteel de grootste knelpuntberoepen. Voor verpleegkundigen daagt momenteel een halve kandidaat per vacature op. Ook hooggeschoolde profielen voor de IT of ingenieursfuncties zijn erg gegeerd. Maar wie geen diploma heeft of laaggeschoold is, hoeft niet te panikeren. Vorig jaar werden in Genk ruim 2.800 vacatures opengesteld. Horeca-, handels- en verkoopprofielen zijn daarbij erg in trek. Evenals administratieve functies en schoonmaakpersoneel, blijkt uit een analyse van Voka Limburg.

Ook in Middden-Limburg, dus inclusief Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, As, Zonhoven, Hasselt, Diepenbeek en Zutendaal waren er vorig jaar ruim 13.000 vacatures bij diverse werkgevers voor diezelfde profielen.

Bij autofabrikant NedCar in het Nederlandse Born – op dertig kilometer van Genk – staan ook nog een pak vacatures open. Daar worden de MINI en de BMW X1 geassembleerd. Het gaat daarbij om jobs als productiemedewerker in dagdienst, of voor de wisselende dienst in twee posten.

Hoe worden die winkelmedewerkers omgeschoold?

Momenteel is het daarvoor nog te vroeg. Eerst moet in het kader van de wet-Renault de informatieverstrekkings- en raadplegingsfase opgestart worden. Pas daarna start de onderhandelingsfase, met betrekking tot het sociaal plan. De arbeidsbemiddelingsdiensten van de drie gewesten, VDAB, Actiris en Forem, alsook Bruxelles Formation, gaan tegen 19 februari een globaal actieplan uitwerken. Dat plan moet zodra er een akkoord is over de herstructurering bij Carrefour de begeleidende maatregelen activeren om de getroffen werknemers opnieuw aan een baan te helpen. Dan wordt ook een tewerkstellingscel opgericht die de betrokken mensen bijstaat in hun zoektocht, of herscholing naar een andere job. Zo leert de ervaring bij de sluiting van Ford Genk dat na zes maanden bijna de helft van de betrokkenen die via de tewerkstellingscel een opleiding volgden terug aan de slag was.