© Raymond Lemmens

Peter Van de Veire gaat helemaal van de grond

We zijn in één voormiddag zes keer van de grond geweest”, zei Peter Van de Veire zaterdag toen hij nog boven Beachclub Baouzza in Diepenbeek hing, waar hij tien jaar ‘Ochtendshow’ vierde met MNM-luisteraars, die telkens mee de hoogte in mochten.

Raymond DE CONDE

“Dat ding van Stefan Kerkhofs (Dinner in he Sky, voor de gelegenheid omgedoopt tot Goodmorning in the Sky, red.) is geniaal,” zei hij. “Je kon een goed deel van Limburg zien, zoals de mijnterril van Winterslag. De presentator kreeg gelukwensen van collega’s en artiesten. Sam De Bruyn stuurde de boodschap dat hij van Van de Veire het vak had geleerd en Tom De Cock dankte hem omdat hij dankzij hem radio was beginnen te maken. Q-music stuurde een magnumfles champagne.

Kritiek

Van de Veire was in 2009 nochtans bij de opvolger van Donna gestart onder een hoop kritiek. “Ik heb toen een hoop bagger over me heen gehad. Politici lekten facturen naar een journalist die daar rare conclusies aan verbond. Ik heb toen gedacht: ‘Laat maar, het komt wel goed.’ Vanaf de Marathonradio tijdens de blokperiodes is het tij gekeerd en is gebleken dat we veel jonge mensen bereiken.”

Miguel Wiels verraste zijn kompaan met een aangepaste versie van ‘Peter’, de hit van Sweet Sixteen uit de jaren 60. “Als Peter een idee heeft voor de ‘Ochtendshow’, dan belt hij: ‘Kunnen we dat niet samen doen? Want er is geen budget voor.’ Ik doe dat dan gratis. Toen ‘Peter Live’ op tv is gestopt zijn we met Café Flamand gaan touren. Dat was een excuus omdat we anders mekaar zouden verliezen.”

Jongeren

Het marktaandeel van MNM bedraagt 10,5 procent. “Bij de jongeren tussen 12 en 24 zijn we koploper”, weet netmanager Rino Vereecke. “Overal in Europa luisteren jongeren minder naar de radio. Wij gaan tegen die trend in, ook omdat we online veel doen. Peter is een stuk ouder dan zijn doelgroep maar hij is jong van geest en heeft jonge mensen in zijn team. Dat is een goede cocktail. We stellen de luisteraar centraal. Daarom heet deze viering ‘Tien jaar samen’.”

Televisie zit er voor Van de Veire voorlopig niet meer in. “Eén heeft de muziekshows op vrijdag opgegeven om budgettaire redenen. Vanaf maandag ga ik samen zitten met een regisseur om dingen uit te proberen. Ik geef mezelf een half jaar tijd. Aan de ‘Ochtendshow’ heb ik in principe werk genoeg want dat kost best wel veel energie.”