© REUTERS

Na Mertens moet ook Halep eraan geloven: Wozniacki wint Australian Open en is de nieuwe nummer één

De Deense Caroline Wozniacki (WTA 2) heeft de Australian Open op haar naam geschreven. In de finale klopte ze het nummer 1 van de wereld, Simona Halep, in drie sets: 7-6 (7/2), 3-6 en 6-4. Het is voor Wozniacki de eerste Grand Slam-zege uit haar loopbaan. Als kers op de taart lost ze maandag Halep af als nummer één op de WTA-ranking. De Roemeense kon eveneens haar eerste Grand Slam winnen, maar moet dus nog even wachten.

rahe

Voor beide dames stond er veel op het spel. Zowel Wozniacki als Halep wisten in het verleden nog geen Grand Slam-tornooi op hun palmares te schrijven. Daarnaast zou de winnares van de Australian Open ook de nummer één worden of blijven op de WTA-ranking.

De 27-jarige Wozniacki begon het beste aan de partij en ging meteen door de opslag van de 26-jarige Halep. Die keek al snel tegen een 0-3 achterstand aan, maar herpakte zich. Bij 3-5 was het haar beurt om door de opslag van Wozniacki te gaan en ze kwam terug op gelijke hoogte. Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin toonde Wozniacki zich secuurder. Ze pakte direct de opslag af van Halep en gaf het deze keer niet meer af: 7-2 in de tiebreak, de eerste set was voor de Deense killer van Mertens met 7-6.

© EPA-EFE

Halep was niet van haar melk en sloeg terug in de tweede set. De Roemeens zette Wozniacki onder druk en die had het even moeilijk. Even leek Halep in de problemen te komen toen ze medische bijstand vroeg, maar op de baan bleek ze weinig last te hebben. Het nummer één van de wereld stoomde door naar 6-3 winst in set 2.

© EPA-EFE

De derde set moest dus de beslissing brengen en net als in set één zorgde Wozniacki al vroeg voor de break. Halep rechtte de rug en sloeg terug. Ze ging erop en erover, maar bij 3-4 was het opnieuw Wozniacki die de break forceerde. Het nummer twee van de wereld kon het nu wel vasthouden. Ze pakte haar eigen opslag en liet even haar klasse zien op het allerbelangrijkste moment. Bij een deuce in de laatste game leek ze het punt te verliezen, maar ze slaagde erin de kansen te keren en forceerde op indrukwekkende wijze het matchpunt. Dat pakte ze ook, Wozniacki maakte het op de opslag van de Roemeense af: 6-4. Game, set, match and championship.

Wozniacki wint zo haar eerste Grand Slam en wordt maandag opnieuw het nummer één op de WTA-ranking. In het verleden bekleedde ze die positie al 67 weken.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AFP

© REUTERS

Eerste Deense winnares ooit

Wozniacki was uiteraard in de wolken met haar zege. “Ik heb hier zolang van gedroomd”, stamelde een dolgelukkige winnares. “Vandaag is die droom uitgekomen. Ik ben aan het trillen op dit moment. Ik kan wel huilen.” Het was de derde finale van een Grand Slam voor Wozniacki. Na twee nederlagen op de US Open (2009 en 2014) was het nu eindelijk prijs. “Vanmorgen was ik zo zenuwachtig, ik wilde de overwinning zo graag. Sorry dat ik vandaag gewonnen heb”, richtte ze zich tot tegenstandster Halep. “Je hebt ongelofelijk goed gespeeld.” Wozniacki zorgde meteen voor een unieke prestatie. Ze is de eerste Deense die een Grand Slam weet te winnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verliezend finaliste Halep toonde zich strijdvaardig. De Roemeense, die eveneens haar derde Grand Slam-finale speelde (in 2014 en 2017 verloor ze op Roland Garros, red.) had ook lovende woorden over “Proficiat, je speelde verbazingwekkend. Het is een mooi toernooi geweest. Ik ben blij dat ik hier de finale heb gespeeld. Ik heb ervoor gevochten maar Caroline was vandaag sterker. Ik zal blijven vechten. Ik heb nog vele jaren te gaan, hopelijk krijg ik nog eens zo’n kans.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

© AFP

© AP

© REUTERS

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer