AFP
Volledig scherm
© AFP

"Puigdemont kan enkel premier worden als hij terugkeert naar Spanje"

Het Spaanse Grondwettelijke Hof heeft na een dag beraadslagingen beslist dat de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont enkel tot premier benoemd kan worden als hij ook fysiek in het parlement in Barcelona aanwezig is. Een aanstelling via een videoverbinding vanuit Brussel is onmogelijk, zo zeggen de rechters. Bovendien zal hij voor zijn aanwezigheid en benoeming toestemming moeten vragen aan de rechter, aangezien er nog altijd een aanhoudingsbevel tegen hem loopt.

138 reacties

  • Luc Scheepers

    6 jaar geleden
    Hoe het wettelijk in Spanje/Catalonië in elkaar zit maakt mij niets uit, buitenlandse politiek. Maar Lafaard Puidgemont durft blijkbaar niet naar zijn thuisland, zijn collega's zitten daar toch daadwerkelijk in de gevangenis. Misschien is het beter een "martelaar" te zijn dan een vluchtende lafaard.
  • Carl Op de Beeck

    6 jaar geleden
    Binnen de EU moeten we streven naar meer cohesie. dat is de enige weg die we moeten volgen om onze belangen te verdedigen tegenover de VS, China en Rusland. Een nationalistische politiek zoals die van Puidgemont (en ook van De Wever trouwens) is simpelweg voorbijgestreefd.
  • ronny cuypers

    6 jaar geleden
    Onvoorstelbaar hoe de Spaanse democratische leiders de dictatuur in stand weten te houden.
  • wesley netnem

    6 jaar geleden
    Het Spaanse Grondwettelijke Hof zal Nooit tegen zijn eigen uitspraken gaan doen ?? Het is dus al op voorhand partijdig ! Ook zijn de Politici die nu aan de macht zijn in Spanje ex Franco aanhangers , volgens mij is Spanje nooit echt van Franco verlost zijn aanhangers doen gewoon verder ! En als een ander aan die Macht tornt dan moet die met alle middelen verwijderd worden !! Als Spanje dat mag ,dan Mag Poetin ook doen wat hij doet !!
  • guido Bervoets

    6 jaar geleden
    President Rajoy laat de Spaanse grondwet toepassen en dat is zijn volste recht want hij is democratisch verkozen in een democratische rechtsstaat. Als men de grondwet wil veranderen moet dat op een democratische manier gebeuren. De N-VA moet zich daar niet mee bemoeien. En de EU heeft de handen al vol met 28 lidstaten en wil dat niet uitgebreid zien naar 40 waarvan dan de nieuwe lidstaten niet door de zelfde deur kunnen met het land waar ze via een vechtscheiding van af gescheurd zijn.