Abdeslam: ‘Allah besliste’ dat bomgordel defect moest zijn

© Het Nieuwsblad

Enkele dagen nadat de bommengordel defect bleek die Salah Abdeslam tijdens de aanslagen van Parijs in 2015 om had, blijkt uit een tekst die wordt toegeschreven aan Abdeslam dat de terrorist zich wel degelijk wilde opblazen.

lbo

Na de aanslagen van november 2015 in Parijs liet Abdeslam zijn bomvest achter in de Parijse voorstad Montrouge. De explosieven waren niet afgegaan, en uit onderzoek bleek recent dat het ontstekingsmechanisme en een kabel wel degelijk defect waren. Eerder werd gedacht dat Abdeslam zelf had beslist zichzelf niet op te blazen. Nu werpt ook een tekstfragment dat gevonden werd op een achtergelaten computer, mogelijk een nieuw licht op die zaak.

De computer werd achtergelaten en teruggevonden in een vuilnisbak in Schaarbeek, vlakbij de woning die als schuilplaats was gebruikt door de terreurcel die de aanslagen van in Zaventem en Brussel hadden uitgevoerd. In de tekst, die radiozender France Inter te pakken kreeg, schrijft een man die zichzelf ‘Abu Abderrahman’ noemt dat hij deelnam aan de eerste aanval, maar dat hij zijn explosievenriem niet kon gebruiken omdat die defect was. ‘Hoewel ik martelaar wilde zijn, heeft Allah er anders over beslist. Ik heb geprobeerd mijn broeders te vervoegen, ondanks dat er een defect was aan mijn bommengordel.’

Nog in de tekst zou staan dat de man, van wie dus vermoed wordt dat het om Abdeslam gaat, eraan dacht om na de aanslagen naar Syrië te gaan, maar dat het ‘het beste was om het werk met zijn broeders hier af te maken. Alleen hoop ik dat we in de toekomst beter zijn uitgerust om actie te ondernemen.’

Bij de aanslagen in Parijs lieten meerdere terroristen op verschillende plaatsen bommen ontploffen en beschoten ze op verschillende plaatsen tientallen mensen. 137 mensen kwamen om het leven. Abdeslam kon toen uit Parijs ontsnappen, maar werd een paar dagen voor de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 opgepakt.