Ook nultolerantie voor snelle elektrische fiets?

© Pol De Wilde - Corelio

Het veiligheidsinstituut Vias pleit voor een nultolerantie voor alcohol bij gemotoriseerde tweewielers. De normale elektrische fiets ontspringt de dans, maar wie op een speed pedelec fietst, zou volgens de nieuwe regeling geen druppel gedronken mogen hebben.

mg, svg

De aanleiding van het pleidooi van Vias is een onderzoek naar alle ongevallen met bromfietsers in de bebouwde kom in een jaar tijd. Bijna één op de zes bleek te diep in het glas gekeken te hebben, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Een mogelijke verklaring waarom zo veel bestuurders van een bromfiets toch rijden nadat ze gedronken hebben, is dat ze denken minder snel gepakt te worden door de politie.

‘Een promillegrens van 0,2 - wat in de praktijk neerkomt op nultolerantie - lijkt ons een goed idee, zowel voor bromfietsers als voor motorrijders’, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. ‘Zij zijn kwetsbaarder dan wie in een auto zit, en ze hebben hun evenwicht nodig om veilig te rijden. Dan is alcohol geen goed idee.’

Wat met de elektrische fiets?

Blijft de vraag wat er moet gebeuren met de elektrische fiets, die in principe ook gemotoriseerd is. 'Voor de gewone elektrische fiets pleit Vias niet voor nultolerantie', zegt de woordvoerder van de Fietsersbond, Roel De Cleen. 'Dat vinden wij positief. We moeten de elektrische fiets immers niet zwaarder aanpakken dan auto's en vrachtwagens.'

Voor een snelle e-bike of speed pedelec, die meer dan 25 kilometer per uur haalt en technisch gezien tot de 'klasse P bromfiets' behoort, zou in de voorgestelde regelgeving wel een nultolerantie gelden.

Al sinds 2001

De Europese Commissie beveelt nultolerantie voor gemotoriseerde tweewielers al aan sinds 2001, maar tot nu toe maakte geen enkele minister van Mobiliteit er werk van. François Bellot (MR) wil de nieuwe studie grondig bestuderen voor hij een standpunt inneemt.