“Meer tijd nodig tussen aanvraag en uitvoering euthanasie bij psychiatrische patiënten”

© Photo News

Er is vandaag te weinig tijd tussen de aanvraag en de uitvoering van euthanasie bij niet-terminale psychiatrische patiënten. Dat vindt Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van zorginstellingen van het land. “De termijn tussen verzoek en uitvoering moet worden opgetrokken van een maand naar een jaar”, klinkt het in een advies van de zorginstellingen.

Het wetenschappelijke ethisch advies van Zorgnet-Icuro kwam er na ervaringen in de praktijk, vertelt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. “Uit de praktijk blijkt dat er voor dergelijke gevallen van euthanasie te weinig handvaten zijn voor de instellingen.” De huidige wetgeving biedt die ‘handvaten’ niet, luidt de kritiek. “De grootst mogelijke zorgvuldigheid en terughoudendheid is aangewezen bij euthanasie van psychiatrische patiënten. De huidige wet biedt daartoe onvoldoende garanties.”

Concreet vinden de zorginstellingen dat de huidige termijn van een maand tussen aanvraag en uitvoering van euthanasie veel te kort is. “Er moet worden nagegaan of de patiënt wel de juiste therapie kreeg, er moet worden gesproken met de naasten, er moet psychiatrisch advies komen, er moet worden bekeken of de zorg niet aangepast kan worden. Eén maand is daar veel te kort voor.”

Zorgnet-Icuro vraagt daarom een aanpassing van de wet en het optrekken van de termijn tussen aanvraag en uitvoering van een maand naar een jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen