Terrorismeproces tegen Kamikaze Riders is gestart

In Brussel is het terrorismeproces begonnen tegen twee leden van de motorclub Kamikaze Riders. Ze staan terecht voor het lidmaatschap van een terroristische groep en voor het geven en volgen van terroristische trainingen. Beide verdachten ontkennen dat ze iets met terrorisme te maken hebben.
Advocaten van de verdediging.

De twee Kamikaze Riders, een motorclub uit Laken, werden eind vorig jaar opgepakt. De politie had aanwijzingen dat ze een aanslag planden "in de stijl van Parijs" op oudejaarsavond in het centrum van Brussel. Naar aanleiding daarvan werd het traditionele vuurwerk op de Kunstberg afgelast.

Voor die feiten staan de twee mannen van 28 en 30 echter niet terecht, omdat het federaal parket niet hard kon maken dat ze echt van plan waren om een aanslag te plegen. Ze staan wel terecht op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie, en omdat ze trainingen zouden hebben gevolgd en gegeven.

Wapens of explosieven werden bij de twee verdachten niet gevonden, wel IS-propaganda, militaire uniformen en paintball- en airsoft-wapens. Beide verdachten hebben altijd ontkend dat ze een aanslag zouden gepland hebben of lid zouden zijn van een terroristische groep.

"Ik ben de eerste vijand van de extremisten"

Ook vandaag in de rechtbank ontkenden de twee beschuldigden elke betrokkenheid bij terreur. De haatberichten op sociale media minimaliseren ze. De 30-jarige verdachte, die in 2009 veroordeeld werd tot 6 jaar cel voor een gewapende overval, vertelde de rechtbank dat hij geen extremist is. "Ik ben de eerste vijand van de extremisten", klonk het.

Dat hij extremistische video's postte op YouTube en Facebook was naar eigen zeggen om discussie uit te lokken. "Ik heb een aantal dingen gepost die ik nu misschien niet meer zou posten, maar ik deed het vooral om te tonen waar de extremisten toe in staat waren, niet omdat ik het eens met hen was. De mensen die reageerden, probeerde ik in privéconversaties ook te overtuigen dat de extremisten fout zaten."

Over de paintball-trainingen in militaire uniformen zeiden de beschuldigden dat die louter voor het plezier waren.

Meest gelezen