Direct naar artikelinhoud

Taliban verleggen slagveld: "Cellen kunnen elk moment kunnen toeslaan"

Afghaanse lui dragen een koffer met daarin een van de vele slachtoffers.Beeld REUTERS

De aanslag van zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft intussen al 103 mensenlevens gekost. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Wais Barmak meegedeeld. Een dag na de aanslag blijft het hoogste alarmniveau van kracht.

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 103 mensen omgekomen en meer dan 235 anderen gewond geraakt door een bom die was verstopt in een ambulance. Een zelfmoordterrorist liet de bom zaterdagochtend op een drukke straat ontploffen, in het centrum van de stad. De taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

De knal deed zich even voor 9.30 uur Belgische tijd voor in de wijk waar de kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Europese Unie zijn gelegen. Volgens autoriteiten gaat het om een aanslag met een ‘bomziekenwagen’

“Het is de derde grote aanslag in minder dan tien dagen tijd”, zegt journalist Bilal Sarwary vanuit Kaboel. “Je kunt je voorstellen wat dat met burgers doet. Ze moeten de straat op om naar hun werk te gaan of boodschappen te doen, maar zijn zich er de hele tijd van bewust dat er een bom af kan gaan. Je bent nergens echt veilig.”

De straat waar de aanslag is gepleegd, staat vol met betonblokken en bewakers, en komt uit op een gebouw waar vroeger het ministerie van Binnenlandse Zaken zat gevestigd. Ook zitten er in de buurt veel ambassades, het hoofdkwartier van de politie en het gezantschap van de Europese Unie.

‘Het is de derde grote aanslag in minder dan tien dagen tijd’
Journalist Bilal Sarwary

Het was de ambulance gelukt om de eerste controlepost voorbij te rijden. Zaterdag is een gewone werkdag voor de Afghanen en op het tijdstip van de aanslag (12.15 uur lokale tijd) was het druk op straat.

Op beelden is te zien hoe deze straat nu vol ligt met verwrongen metaal, glasscherven en lichamen. Ambulances reden zaterdag af en aan om de zwaargewonden mee te nemen. Anderen werden ter plaatse geholpen.

“De taliban verschuiven het slagveld naar de steden”, zegt Sarwary. “De afgelopen jaren hebben zij veel mensen in de steden gerekruteerd, waardoor er overal cellen zitten, die elk moment kunnen toeslaan. Bovendien heeft het beeld van een burger die tijdens een aanslag aan een laken uit een hotel probeert te ontsnappen, zoals vorige week gebeurd is, een veel grotere impact dan het nieuws dat er tientallen soldaten zijn omgekomen.”

Pakistan

De ziekenhuizen van de stad werden zaterdag overspoeld met gewonden. “Het was een bloedbad”, zei Dejan Panic, de coördinator van de ziekenhuizen van de Italiaanse hulporganisatie Emergency. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog verder omhoog zal gaan. Zondag werd in Afghanistan een dag van nationale rouw afgekondigd.

Het is er intussen weer erg onrustig. Op internet wijzen vele surfers met de vinger naar buurland Pakistan, dat onderdak en financiering zou verlenen aan de taliban. De Verenigde Staten schorten onlangs hun veiligheidsbijstand aan Pakistan op.

De aanslagen in het land volgen elkaar snel op. Vorige week zaterdag kwamen er in Kaboel nog tientallen mensen om bij een aanval op het luxehotel Intercontinental. Minstens vier schutters drongen het hotel binnen en openden het vuur op de aanwezigen. Het duurde meer dan 12 uur voordat alle aanwezigen bevrijd werden. Ook deze aanval werd opgeëist door de taliban.

Woensdag werd het kantoor van de hulporganisatie Save the Children in Jalalabad aangevallen. Hierbij vielen zes doden.