Groen: "We moeten snel alles weten over Mol-Dessel"

Ecolo-Groen wil dat het vervolgonderzoek naar de verhoogde aanwezigheid van leukemie bij kinderen rond de nucleaire site van Mol-Dessel snel wordt afgerond. "Paniek zaaien is nergens goed voor", zegt Kamerlid Kristof Calvo, "maar deze cijfers mogen niet zomaar kapot gerelativeerd worden." Ook SP.A-Kamerlid Karin Temmerman en CD&V-Kamerfractieleider Verherstraeten vragen snel duidelijkheid.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van nul tot veertien jaar in een straal van vijftien kilometer rond de site van Mol-Dessel twee tot drie keer meer leukemie hebben dan leeftijdsgenoten elders in het land.

De eerste resultaten waren al in 2013 bekend. Het eindrapport dateert al van enkele maanden geleden, maar kwam pas vandaag via de krant De Morgen naar buiten. Het stoort Kristof Calvo van Groen dan ook dat "bewust" weinig ruchtbaarheid is gegeven aan de resultaten, "terwijl dit heel belangrijke info is".

Daarom is het voor hem een goede zaak dat er een vervolgonderzoek komt. "We moeten snel alles weten. Zeker de bewoners van Mol en Dessel hebben daar recht op."

Het groene Kamerlid vraagt meer aandacht voor de veiligheid en de gezondheid rond dergelijke sites. "Te vaak wordt enkel maar gefocust op kerncentrales, maar ook de activiteiten op sites zoals Mol-Dessel en Fleurus kunnen een grote impact hebben op mens en milieu."

Ook CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten, die zelf in Mol woont, zegt dat wetenschappelijke opvolging noodzakelijk is. "Dit om de nodige maatregelen te kunnen treffen of ongerustheden weg te nemen."

SP.A: "Erg verontrustend"

SP.A-Kamerlid Karin Temmerman heeft het over een "erg verontrustend" bericht. "Deze feiten moeten aanleiding geven tot snel onderzoek, maar ook tot een debat over de manier waarop we met ons nucleair afval omgaan. Franse en Duitse studies toonden eerder al een relatie aan tussen nucleaire activiteiten en verhoogde kans op leukemie bij kinderen. Het debat over meer of minder kernenergie gaat vandaag louter over de bevoorradingszekerheid. Het is hoog tijd voor een meer maatschappelijk debat over de manier waarop we met ons nucleair afval omgaan."

"Het is een private speler -met name Electrabel - die nucleair afval in vaten verpakt om het dan te bergen. We moeten de vraag durven stellen of we de verantwoordelijkheid hiervoor bij een private speler mogen leggen", zegt Temmerman. "Die private speler wil vooral aan de laagst mogelijke kost produceren en denkt niet op langere termijn. Hoe duurzaam is het bergen van hoogradioactief afval onder de Molse kleilagen?"

Meest gelezen