Direct naar artikelinhoud
Pharma

Frans bedrijf Sanofi neemt Ablynx over voor 3,9 miljard euro: "Voorzichtig tevreden, al blijven er heel wat vragen"

De zetel van Ablynx in Zwijnaarde.Beeld BELGA

Het Franse farmaconcern Sanofi neemt het Gentse biotechbedrijf Ablynx over voor 3,9 miljard euro, of 45 euro per aandeel. Dat hebben beide bedrijven deze ochtend laten weten in een gezamenlijk persbericht. In december werd Ablynx nog geconfronteerd met een vijandig overnamebod door Novo Nordisk.

De overname door Sanofi werd unaniem goedgekeurd door beide raden van bestuur. De transactie zal naar verwachting rond zijn aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar. Het bod ligt 21 procent boven de slotkoers van het aandeel Ablynx vrijdag en 112 procent boven de slotkoers van het aandeel op 5 januari.

In een conferencecall gaf Sanofi deze voormiddag te kennen dat Ablynx in Gent zal blijven. "De site in Gent blijft behouden. We zullen in de komende maanden met Ablynx praten over integratie in 2019", klinkt het. "We willen hetgeen Ablynx doet uitbreiden en optimaliseren, maar willen niet disruptief te werk gaan."

Begin deze maand meldde het Deense farmabedrijf Novo Nordisk dat het in december een bod van 2,6 miljard euro had uitgebracht op Ablynx. De grootste insulineproducent ter wereld bood tot 30,5 euro per aandeel: 28 euro cash en nog eens 2,5 euro per aandeel indien het bedrijf succes heeft met twee geneesmiddelen waar het aan werkt. Ablynx repliceerde toen dat het bod, dat al hoger was dan een eerste bod in december, het bedrijf "fundamenteel onderwaardeerde".

Aandeel geschorst

Het Franse Sanofi gaat nu met Ablynx aan de haal. Sanofi brengt een openbaar overnamebod uit op alle uitstaande gewone aandelen, warrants en converteerbare obligaties van Ablynx in contanten. Het Deense bedrijf heeft ondertussen laten weten dat het geen nieuw bod meer zal doen.

Het Oost-Vlaamse bedrijf is actief in de ontwikkeling van nanobody's, antilichamen die het lichaam helpen zich te beschermen tegen ziekteverwekkende virussen en bacteriën. Met behulp van Sanofi denkt het bedrijf de medicijnen die het in ontwikkeling heeft sneller en met meer commercieel succes op de markt te kunnen brengen, aldus topman Edwin Moses.

Het is al de tweede miljardenovername die Sanofi dit jaar aankondigt. Vorige week bereikte het concern overeenstemming met Bioverativ over een deal met een totale waarde van 11,6 miljard dollar (9,4 miljard euro). Dat Amerikaanse bedrijf werkt aan middelen tegen bloedziektes zoals hemofilie.

Het is al de tweede miljardenovername van Sanofi dit jaar

Het aan de beurs in Parijs genoteerde Sanofi behoort tot de grootste producenten van geneesmiddelen ter wereld. De onderneming maakt tal van medicijnen tegen onder meer hart- en vaatziekten en verscheidene vormen van kanker. Daarnaast is het een grote producent van vaccins.

Het Ablynx-aandeel op de Brusselse beurs werd vanochtend geschorst, meldt de FSMA.

ACV: voorzichtig tevreden

De christelijke vakbond ACV reageert voorzichtig tevreden op de overname van Ablynx door Sanofi. De bond is tevreden dat de activiteiten in Gent behouden blijven. "Al blijven er heel wat vragen over wat de overname in de praktijk gaat betekenen."

"We kunnen er alleen van uitgaan dat Sanofi deze aankoop doet om de activiteit verder te zetten en uit te bouwen", klinkt het in vakbondskringen. De komende maanden zal over de effectieve plannen overlegd worden met de nieuwe directie. "We kennen Sanofi als onderneming in België, maar het is voor ons nog niet duidelijk wat de nieuwe directie van plan is met de activiteiten van Ablynx."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie