Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Sanofi neemt Ablynx over: waarom is dit Gentse bedrijf 3,9 miljard waard? 

Het Franse farmaconcern Sanofi neemt het Gentse biotechbedrijf Ablynx over voor 3,9 miljard euro. VRT-journalist Steven Rombaut schetst het profiel van beide bedrijven en legt uit waarom Ablynx bijna 4 miljard waard is.  

Wat is Sanofi?

Het Franse Sanofi één van de grootste farmabedrijven ter wereld met 110.000 medewerkers in meer dan 100 landen. Het is actief op het gebied van diabetes, multiple sclerose, zeldzame aandoeningen en vaccins. Sinds de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme in 2011 heeft Sanofi ook een productievesting in ons land. De fabriek in Geel, waar ruim 500 mensen werken, produceert het geneesmiddel tegen ziekte van Pompe, een zeldzame erfelijke spierziekte.

Wat is Ablynx?

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx maakt medicijnen op basis van antilichamen van lama's. Het eerste geneesmiddel, Capla, tegen een zeldzame bloedziekte komt wellicht binnenkort op de markt. Daarnaast heeft Ablynx nog 45 onderzoeksprogramma's lopen die kunnen uitmonden in medicijnen. Dat maakt van het bedrijf een aantrekkelijke overnameprooi voor de grote farmaspelers.

Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. Vorig jaar spraken Sanofi en Ablynx om samen te werken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen allerlei ontstekingsziektes. De deal houdt in dat Sanofi Ablynx betaalt om op zoek te gaan naar nieuwe medicijnen.

Waarom is Ablynx 3,9 miljard euro waard?

Met de overname legt Sanofi de hand op Capla, het geneesmiddel dat binnenkort wellicht op de markt gebracht kan worden. Analisten verwachten dat Capla jaarlijks een half miljard aan inkomsten kan opleveren.

Bovendien krijgt Sanofi de volledige pijplijn van Ablynx, de 45 onderzoeksprogramma's, in handen. Dat alles samen is voor Sanofi 3,9 miljard euro waard. Drie weken geleden bood het Deense Novo Nordisk 2,6 miljard. Maar Ablynx vond die prijs laag en sprak van een vijandig bod. 

Dat farmaspelers tegen elkaar opbieden om een kleiner biotechbedrijf in handen te krijgen, is geen verrassing. De druk om de pijplijn van medicijnen in ontwikkeling aan te vullen, is groot. In de jaren na de crisis van 2008 hebben farmabedrijven zware besparingen doorgevoerd. De lagere investeringen in hun R&D-afdelingen vertalen zich nu in minder geneesmiddelen. En dat proberen ze op te vangen door biotechbedrijven over te nemen.

Vorige week had Sanofi 11,6 miljard dollar over voor de overname van Bioverativ, een Amerikaanse biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in behandelingen van hemofilie.

Meest gelezen