Hoge gsm-factuur door Pokémon Go? Zo eenvoudig los je het op

© photo news

De Ombudsdienst voor Telecommunicatie krijgt geregeld klachten binnen van ouders met onverwacht hoge gsm-facturen van hun kroost. Tot 500 euro extra zelfs, en dat allemaal door het spelletje Pokémon Go. “Nochtans is dat met één telefoontje op te lossen”, aldus computerexpert Nico Cool. “Bij sommige providers is het zelfs volledig gratis.”

Michaël Temmerman en Christine De Herdt

LEES OOK. Pokémon Go kost ouders handenvol geld

Dankzij Pokémon Go komen heel wat jongeren - die anders aan hun computer-, smartphone- of tabletscherm gekluisterd zouden zitten - opnieuw wat vaker buiten. Wat goed is, maar ook één probleempje met zich meebrengt. Om het spel te spelen, volstaat de wifi van thuis niet meer en moeten de mobiele gegevens van aangewend worden.

Hoewel je met de meeste data-abonnementen al heel ver kan komen zonder dat je bij moet betalen, zijn er toch heel jongeren die (fors) over de limiet gaan. Met een onverwacht hoge gsm-factuur, die mama en papa dan moeten betalen, tot gevolg. “Ouders moeten beter geïnformeerd worden door hun provider, over hoe ze limieten kunnen instellen”, klinkt het bij Luc Tuerlinckx van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Nochtans is het niet zo moeilijk om die kosten te vermijden, zegt computerexpert Nico Cool. “Je moet als ouder je kinderen eerst en vooral verantwoordelijk met het internet leren omgaan. Dat kan bijvoorbeeld met het gebruik van een prepaidkaart. Neem nu een van 15 euro. Eens dat bedrag op is, is het gedaan met spelen. Of moeten ze het zelf betalen. Zo kan je niet voor verrassingen komen te staan.”

Daarnaast beschikt elke provider ook over een ‘verbruikersapp’, waarop je op elk moment van de dag kan zien hoeveel procent van je mobiele gegevens je al hebt opgebruikt. “Je kan ook vragen om een sms’je te krijgen als je een bepaald percentage bereikt hebt, zodat je weet wanneer je een beetje moet oppassen.”

Eén telefoontje

Dat sms’je wordt dan wel naar de gsm van het kind gestuurd. En die houdt daar niet altijd rekening mee. “Maar ook dat valt makkelijk op te lossen”, aldus Cool. “Als gezinshoofd kan je met een telefoontje naar de provider de gsm-abonnementen van alle gezinsleden in cirkel laten zetten, of samenvoegen zeg maar. Dat heeft als voornaamste voordeel dat je gratis onderling met elkaar kan bellen, maar geeft je als ouder ook iets meer controlemogelijkheden. Zo heb jij ook toegang tot de verbruikersapp op de gsm van je kinderen en kan je de mobiele gegevens makkelijk blokkeren. Zodat ze niet meer over de limiet kunnen gaan.”

Keuze provider

Daarnaast speelt ook de keuze van provider een grote rol, besluit de computerexpert. “Dankzij de huidige wetgeving kan je toch op elk moment wisselen van provider, zonder daarbij je nummer te verliezen. Als je kind nu veel Pokémon Go speelt, veel sms’jes stuurt of veel filmpjes op YouTube bekijkt, waarom dan niet overschakelen naar de provider die op dat vlak het goedkoopst is. Zo wordt bij Proximus al het verbruik dat van Pokémon Go komt, niet in rekening gebracht. Daar is het spel dus volledig gratis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen