© mia uydens

IN BEELD. Prachtig gerenoveerde oude herenhuizen schitteren in 'Huizenjagers'

Huizenjagers, het programma op VIER waarin makelaars op zoek gaan naar een geknipte woonst voor een klant, toont dinsdag 30 januari de metamorfose van twee oude herenhuizen in Pulle. Lees hier alles over het gebouw en bekijk hoe het er nu uitziet.

Kristin Matthyssen, foto's Mia Uydens

Nooit eerder werden er zo veel oude huizen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Dat is begrijpelijk, want de energienormen zijn zo streng geworden dat het vaak goedkoper is om een oud huis te slopen in plaats van een volledige renovatie te doen.

Aannemer Marc Goormans van CBB Art Lodge uit Massenhoven renoveerde in 1974 voor het eerst een woning. “Kopen, renoveren en verbouwen, en dan opnieuw verkopen: dat is onze specialiteit”, zegt hij. “Ik heb altijd een voorkeur gehad voor karakterpanden. In Antwerpen hebben wij de oude Steinerschool op de Albertlei, een oude suikerfabriek en een haringrokerij verbouwd. We hebben ook veel complimenten gekregen voor onze restauratie van een lemen huis aan de Zandkapel in Noorderwijk.”

Altijd speurend naar interessante panden, kon Marc Goormans in 2016 twee oude herenhuizen op de hoek van de Le Grellei en de Torenstraat verwerven. Er zou vroeger onder andere een dokter hebben gewoond. “Het gaat om twee woningen. Het gebouw verkeerde in heel slechte staat. Op zolder was bijvoorbeeld een duivenhok. We hebben er onder meer de oude binnendeur met brandglas teruggevonden, die we helemaal gerestaureerd hebben.”

Omdat Marc hoorde dat de eigenaars ook een bod hadden gekregen van een projectontwikkelaar die er appartementen wou zetten, twijfelde hij niet lang over de aankoop. “Een prachtige mozaïekvloer in de gang, vloeren in pitchpine, hoge plafonds met sierlijsten, marmeren sierschouwen: ik vond het zonde dat zo’n gebouw met erfgoedwaarde afgebroken zou worden. Zo veel herenhuizen vind je niet hier op de buiten. De renovatie nam een jaar in beslag, maar we hebben niet continu gewerkt. Er is wel meer werk in gekropen dan ik had verwacht, moet ik eerlijk toegeven. Achteraan kwam er een strakke uitbouw in zwart, die mooi contrasteert met het wit van de geïsoleerde zijgevels. Buiten de voorgevel, hebben we alle gevels helemaal geïsoleerd.”

In de aflevering van Huizenjagers van vanavond gaan Yenz en Sheila uit Lier op zoek naar een open bebouwing met vier slaapkamers in de regio Lier-Zandhoven. Hun budget is 425.000 euro. Ze houden van authentieke elementen en een grote open keuken. Drie makelaars proberen hen te verleiden, en het is het pand in Pulle dat hen wegblaast.

De eerste makelaar toont hen een art-decohuis uit de jaren dertig in de Oelegembaan in Zandhoven, dat ook stijlvol is ingericht, met een grote tuin. Maar het feit dat er nog wat werk aan is en de keuken niet helemaal open is, doet hen afhaken, want met die aanpassingen komt het boven hun budget. Ook het pand van de tweede makelaar in Bevel (Nijlen) is niet hun ding.

Hoewel ze een open bebouwing op het oog hadden, voldoet de halfopenbebouwing in Pulle wel aan hun verwachtingen. Zeker de combinatie van de strakke keuken in de nieuwe aanbouw en de authentieke elementen in het oude gedeelte, vinden ze heel geslaagd. Als de andere makelaars de prijs moeten schatten, gokken ze op 435.000 euro. De vraagprijs van 420.000 euro is dus eigenlijk nog een meevaller.

(Lees verder onder deze foto van de duplex op zolder.)

Uiteindelijk hebben Sheila en Yenz het pand toch niet gekocht en zijn ze nog steeds op zoek naar hun droomhuis, zo laten ze weten.

“Maar intussen is het huis wel verkocht aan een koppel uit Zoersel”, vertelt Marc Goormans opgetogen. “Er is zelfs interesse geweest van een Britse wielrenner eventjes. Wie na de uitzending alsnog verliefd zou worden, kan altijd het huis aan de linkerzijde nog kopen. Daar vragen we 450.000 euro voor”, zegt Marc Goormans, “omdat het breder is. De tuin wordt eerstdaags aangeplant. Boven op de zolderverdieping is nog een duplexstudio. Warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, 25 centimeter isolatie: alles is aanwezig. Ik verkoop mijn huizen altijd met de muren twee keer geschilderd in het wit. Wil de koper kleuraccenten of behang, dan kunnen we dat nog doen met een meerprijs.”

Een onverwachte meevaller is dat de gemeente Zandhoven net het plein op de hoek van de Legrellei en de Torenstraat, waar vroeger altijd vrachtwagens geparkeerd stonden, heraanlegt. Er komt een voetpad en duidelijke parkeervakken uitsluitend voor auto’s. Geen lelijke camions dus meer voor de deur.

Even verwarring: de eigenaar-verkoper weet zelf niet zo veel over de geschiedenis van het gebouw. Er werd gedacht dat het om het oud postkantoor gaat, maar dat blijkt op de Boudewijnlaan te staan en is nog niet gerenoveerd. De gebouwen lijken weliswaar hard op elkaar, maar in de Le Grellelei is het ene huis anderhalve meter breder dan het andere, terwijl bij het postgebouw beide woningen even breed zijn.

‘Huizenjagers’, dinsdag 30 januari om 19.45 uur op VIER.

Marc Goormans binnen in de linkerwoning, die bijna gerenoveerd is en nog een koper zoekt. De binnendeur vond hij op zolder terug.

Deze binnendeuren lagen gewoon nog op de zolder.

De oude voordeuren bleven behouden.

De oude kroonlijsten.

De grote open keuken in de nieuwe aanbouw.

Een van de twee badkamers.

Een meevaller: de gemeente besloot om het parkeerplein voor de woningen heraan te leggen, zodat het er niet meer vol vrachtwagens staat.

Rechts de mozaïekvloer, links de pitchpinevloer..

Deze Italiaanse schoorsteenmantel bracht Marc mee.