Oostenrijkse verkiezingen uitgesteld wegens probleem met stembrieven

De presidentsverkiezingen in Oostenrijk van 2 oktober zijn uitgesteld wegens problemen met de stembrieven. Het ging al om een herkansing nadat de verkiezingen van mei ongeldig waren verklaard. De Oostenrijkers zullen nu wellicht eind november of begin december moeten gaan stemmen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Alexander Van der Bellen (links) en Norbert Hofer.

Bij de eerste poging, op 22 mei, verwierp het grondwettelijk hof de uitslag van de beslissende tweede ronde wegens diverse vormfouten. Winnaar was, uiterst nipt, Alexander Van der Bellen, door de Groenen gesteund. Hij haalde het van Norbert Hofer van de rechtspopulistische FPÖ.

Daarop zouden er op 2 oktober nieuwe verkiezingen komen. Maar daar steken problemen met de stembrieven nu een stokje voor. Onder meer de lijm om de enveloppen van de stembrieven te sluiten, zou kunnen loskomen. In Oostenrijk bestaat namelijk de mogelijkheid om ook per brief een stem uit te brengen. Biljetten kwamen halfgeopend, met gekrulde hoeken bij de kiezers aan en werden daardoor onbruikbaar. In één week waren al meer dan 500 klachten binnengekomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka had daarom eind vorige week een onderzoek naar de brieven bevolen. Vandaag is dan beslist om de verkiezingen uit te stellen. "We zullen het parlement vragen een nieuwe datum vast te stellen", zegt hij. "Het doel is om de verkiezing nog in 2016 te laten doorgaan." Er worden voorlopig twee mogelijke data genoemd: 27 november of 4 december.

Meest gelezen