© BVDL

85 jobs op de helling bij DHL Supply Chain in Meer en Mechelen

Bij DHL Supply Chain België in Meer (Hoogstraten) en Mechelen staan volgens de vakbonden ongeveer 85 jobs op de helling. De directie nuanceert die cijfers. Op woensdag 7 februari zal er overleg plaatsvinden tussen de directie en de vakbonden, aldus Walter Leysen, woordvoerder voor DHL Supply Chain.

inke

Op de bijzondere ondernemingsraad bij DHL werden de vakbonden dinsdag ingelicht over de geplande sluiting van de DHL-site in Meer. Hierdoor zullen de jobs van 33 arbeiders, zestien bedienden en een tiental interims verloren gaan. Daarnaast is er ook banenverlies (25 jobs) te verwachten op de site in Mechelen door de aankondiging van FNAC/Vandenborre om hun logistiek in eigen beheer voort te zetten, aldus de vakbonden ACV en ABVV.

Geen voldongen feit

Walter Leysen nuanceert die cijfers. “Bij de herstructurering in Meer zijn 49 mensen met een vast contract (33 arbeiders en 16 bedienden) betrokken”, aldus Leysen. “De vakbonden spreken van 60, omdat zij er ook de uitzendkrachten bijberekenen, maar hun aantal wisselt.” Volgens Leysen gaat de vestiging in Meer dicht, omdat de enige klant die ze daar hebben, beslist heeft om zijn logistieke activiteiten voortaan via het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Tsjechië te organiseren.

In Mechelen gaat het volgens Leysen om 15 vaste medewerkers, terwijl de vakbonden spreken van 25 banen die op de tocht staan. Ook hier zit hem het verschil in het al of niet in rekening nemen van uitzendkrachten. Volgens Leysen gaat het in Mechelen nog niet om een voldongen feit, maar om de intentie die door klanten werd kenbaar gemaakt dat ze zich logistiek anders willen organiseren.

“Er kan dus nog sprake zijn van mensen die herplaatst worden of die meegaan met de klant naar een ander logistiek centrum”, aldus Leysen. “Niettemin begrijpen we de ontgoocheling bij de vakbonden”, zegt de woordvoerder van het bedrijf, “temeer omdat in Meer vorig jaar al een herstructurering had plaatsgevonden waarbij mensen van de ene site naar de andere werden overgeheveld. Het is dan niet leuk om een jaar later te horen dat alles dicht gaat.”

Leysen bevestigt ten slotte dat de directie en de bonden mekaar volgende week woensdag zullen ontmoeten.

Vakbonden vrezen naakte ontslagen

Door eerdere herstructurering van het bedrijf (wegens verhuizing van activiteiten naar het buitenland zowel binnen als buiten DHL) zijn de voorbije jaren reeds heel wat jobs binnen deze onderneming gesneuveld, zo stellen de christelijke en socialistische vakbonden dinsdag in een gemeenschappelijke persmededeling. “Begin 2017 telde de vaste tewerkstelling binnen DHL SC 855 voltijdse equivalenten. Eind 2017 was dit nog 670”, zegt Wim De Jonghe, ABVV. “Na deze herstructurering zal dit uitkomen op minder dan 600. Bijna een op de drie jobs zal dus verdwijnen in minder dan anderhalf jaar.”

Door aanhoudende onzekerheid over contractverlengingen van andere grote klanten op andere sites (Mechelen/Bornem/Boortmeerbeek/Huizingen) en door de grote afstand tussen de verschillende sites, lijkt wedertewerkstelling binnen het bedrijf geen optie. “Door eerdere, doch recente herstructureringen en door strengere leeftijdsvereisten behoort SWT ook niet meer tot de mogelijkheden”, zegt Christof Valcke , ACV. “De vrees is dus dat het grotendeels naakte ontslagen zullen zijn”.

De volgende dagen plannen ACV en ABVV in alle sites personeelsvergaderingen om de situatie met de werknemers te bespreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER