Slager wilde huurder uit woning zetten, maar wordt bloederig vermoord

© rr

De 60-jarige Nederlander Robert Klok staat vanaf dinsdag 13 september in het Tongerse hof van assisen terecht voor de moord op de 54-jarige slager Mathieu ‘Thieu’ Henkens.

sdv

Het gaat in Limburg wellicht om het laatste assisenproces in de oude vorm. Dinsdagnamiddag wordt de jury samengesteld. Vrijdag komt de beschuldigde zelf aan het woord. Op 6 april 2013 bracht Klok zijn huurbaas door slagen met een hamer en met messteken om het leven in Neeroeteren (Maaseik).

De Amsterdammer wordt verdedigd door meesters Pieter Filipowicz en Pol Vandemeulebroucke.

Een bewoonster van een studio in het pand van de slager aan de Opoeterseweg in Neeroeteren verwittigde de politie dat ze haar flat niet binnengeraakte. Ze had Henkens proberen telefoneren. Ze wist ook te melden dat de verhuurder in de clinch lag met de huurder van de bovenverdieping. Twee andere personen belden nadien nog eens naar de 101-centrale en vertelden dat Henkens vermoord in het gebouw lag. De politie ging ter plaatse en trof ter hoogte van de keuken Henkens aan in een plas bloed op de vloer. Het slachtoffer was eerder al wegens cannabisteelt in aanraking gekomen met het gerecht. In april 2011 deed er zich een schietpartij voor in zijn woning.

De zoon van Henkens verklaarde dat zijn vader in onmin leefde met Klok, die hem al meermaals bedreigd had. Klok zelf kwam rond 19 uur aangewandeld. Henkens wilde het adres van Klok in zijn pand laten schrappen om zo een vriendin onderdak te verschaffen. Klok was dat te weten gekomen. Enkele weken eerder was er al een handgemeen, waarbij Klok met een mes gedreigd had.

De wetsdokter stelde bij Henkens breuken in het aangezicht en de rechterslaap vast. Verder vertoonde het lichaam 29 messteken, twintig aan de voorzijde en negen aan de rugkant. Op 9 april 2013 bekende Klok spontaan dat hij Henkens gedood had.

Op 6 april 2013 namen de agenten in het gebouw een doordringende cannabisgeur waar. Er werden zakken met cannabis aangetroffen voor een totaal van 8,6 kilo. Vier maanden later werd nog eens 3,5 kilo wiet gevonden. Klok ontkende in het onderzoek dat de moord iets te maken had met het telen van cannabis. Zo zou Klok nog 150.000 euro te goed hebben van Henkens, maar de reden voor de moord zou alleen te maken hebben met het feit dat Klok dreigde dakloos te worden. Klok meende recht te hebben op de som 150.000 euro, omdat Henkens op eigen houtje begonnen was met het opzetten van cannabisplantages. Toch was dat volgens de beschuldigde niet het motief voor de moord.

Op het proces, dat een kleine week zal duren, staan 47 getuigen op het programma. Er zijn drie burgerlijke partijen, waaronder de zussen en kinderen van het slachtoffer. De nabestaanden worden vertegenwoordigd door de raadslieden Eric Jageneau, Myriam Lambrechts en Dirk Arits. Aan de zijde van het openbare ministerie zit Patrick Boyen. Assisenvoorzitter is Michel Jordens, voor wie het zijn allerlaatste proces wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen