© BELGA

Studeren van 1 september tot half mei in hoger onderwijs?

Starten op 1 september, twee weken kerstvakantie zonder blokken en een eerste zit die eindigt half mei. Zo zou het academiejaar er vanaf 2022 kunnen uitzien voor álle studenten. Het voorstel komt van de UGent, maar ook de KU Leuven denkt in die richting.

jvde

Half februari zitten alle hogescholen en universiteiten samen om te luisteren naar de voorstellen van de KU Leuven en de UGent. In een nieuw document beschrijft de UGent heel gedetailleerd hoe de academische kalender zou kunnen veranderen.

Het academiejaar zou niet langer beginnen in de derde week van september, maar op 1 september. Het eerste semester, inclusief blok en examens, loopt dan tot de kerstvakantie. Dat betekent dat studenten zonder te blokken de eindejaarsperiode kunnen vieren.

Het tweede semester begint na de kerstvakantie, met examens tot half mei. Studenten die al in de eerste zit slagen, hebben dus al vanaf dan zomervakantie. Wie tweede zit heeft, legt die al een maand later af.

Het voordeel is dat studenten zeker zijn van acht weken vakantie rond kerst en in de zomer. Dat moet hen “mentale rust” geven, want nu kampen veel studenten met stress en burn-out. Ook het personeel kan zich dan focussen op onderzoek of het voorbereiden van cursussen.

De keerzijde is dat er minder lesweken zijn. Die zouden intensiever worden, met minder focus op de examens en meer permanente evaluatie onder de vorm van werkcolleges, presentaties, enzovoort. Meer dagelijks werk dus, zoals dat ook in de hogescholen gangbaar is.

Recent had ook de KU Leuven zijn huiswerk gemaakt over een nieuwe agenda, en nu hebben ook de andere universiteiten, zoals de VUB en de UAntwerpen, hun oorspronkelijke aarzeling achterwege gelaten. En ook de hogescholen zeggen met veel interesse te zullen luisteren naar de voorstellen.

Of het hoger onderwijs erin slaagt om de gigantische operatie tot een goed einde te brengen, zal afhangen van het draagvlak onder personeel en studenten, én hoe de rest van de Vlaanderen reageert. Een nieuwe kalender heeft grote gevolgen voor pakweg jobstudenten, de kotenverhuur of de festivalkalender van studenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER