N-VA lijkt zich neer te leggen bij sluiting kerncentrales: “We gaan het niet te hard meer spelen”

© Photo News

N-VA zal zich niet meer mordicus verzetten tegen de sluiting van de zeven kerncentrales in 2025. Dat zeggen meerdere (anonieme) partijbronnen woensdag in De Morgen.

Nadat N-VA eind vorig jaar haar veto had gesteld tegen het Energiepact, het plan dat de energietoekomst van ons land zonder kernenergie moet vastleggen, besloot premier Charles Michel (MR) om de beslissing erover uit te stellen. Hij bestelde een nieuw onderzoek over de economische gevolgen van de kernuitstap.

De resultaten daarvan worden eerstdaags verwacht. N-VA lijkt alvast bereid om de strijdbijl te begraven, klinkt het. “We zullen het niet te hard meer spelen”, zegt een hoge partijbron. “We willen graag een compromis afsluiten. Een blanco blad zullen we nooit tekenen, maar we gaan het Energiepact ook niet blokkeren.”

Een van de redenen is dat het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het Planbureau en de Gentse econoom Johan Albrecht, zou aansluiten bij eerdere studies naar de kernuitstap. Een nucleaire exit is haalbaar en betaalbaar, tenminste als er ondubbelzinnig wordt ingezet op nieuwe zonnepanelen, windmolens, batterijen en gascentrales.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen