Incident aan Brugse Poort in Gent: toevallige aanrijding of gerichte aanval?

© fvv, CMA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee mannen verschenen dinsdag voor de Gentse correctionele rechter op verdenking van poging doodslag en opzettelijke slagen en verwondingen. De twee liggen al jaren met elkaar in de clinch, met een triest hoogtepunt op 9 maart 2017 in de Blazoenstraat op de Brugse Poort. Y.Z. reed volgens het parket bewust in op H.M., die na de aanrijding meteen een mes trok en Y.Z. zwaar toetakelde.

Cédric Maes

Gentenaar Y.Z. (37) wordt verdacht van poging doodslag op zijn “aartsvijand”, zoals de openbaar aanklager het omschreef. Op 9 maart vorig jaar raakte de pakjesbezorger van PostNL om een nog onduidelijke reden van de weg in de Blazoenstraat. Hij schoot met zijn bestelwagen het trottoir op en miste op een haar na een fietser.

Y.Z. verklaarde aan de politie dat hij in zijn bestelwagen op zoek was naar zijn scanner, om barcodes van de pakjes te scannen. Die zou zijn gevallen nadat hij met een vrij hoge snelheid over een verkeersdrempel reed. Tijdens zijn zoektocht keek hij niet naar de rijweg, kwam op het trottoir terecht en kon een aanrijding niet meer vermijden. Remmen had geen zin, verklaarde hij gisteren aan de rechter. “Het was een ongeluk omdat ik mijn scanner zocht.”

“Hij ging me afmaken”

H.M. sprong net op tijd van zijn fiets, die door de bestelwagen tegen de muur werd geramd. Volgens de 29-jarige Tunesiër die illegaal in ons land woont, reed Y.Z. bewust op hem in. “Hij schold me al rijdend uit door zijn raam en gebaarde dat hij mij zou afmaken. Ik reed het trottoir op en hij schoot met zijn bestelwagen mijn richting uit”, zei H.M nog.

Het bleek geen toevallig incident. De heren bleken elkaar al een tijdje te kennen. De ruzie zou zijn begonnen nadat H.M. was gaan samenhokken met de ex van een van de beste vrienden van Y.Z. “Sindsdien vielen ze mij af en toe aan”, verklaarde H.M. gisteren. Ook volgens het openbaar ministerie was de aanrijding in maart vorig jaar een bewuste aanval op een rivaal.

Uitgehaald met mes

Dat de fietser meteen een mes trok, bewijst volgens het openbaar ministerie dat er van een ongeval zeker geen sprake kan zijn. “Steekwonden in de benen, een diepe wonde bij de keel en een wonde vlak onder de neus. Dat is toch geen normale reactie voor iemand die net bijna werd doodgereden?”, zei de rechter tot H.M. “Ik verdedigde mij. Hij viel me aan met een staaf”, antwoordde H.M.

De verdediging van Y.Z. hield gisteren vol dat van een staaf geen sprake was en dat H.M. meteen uithaalde met het mes. Op de vraag waarom de zwaargewonde Y.Z. het nog nodig vond de bestelwagen na het gevecht te verplaatsen, kwam geen duidelijk antwoord.

Beide mannen stonden ook terecht voor andere gewelddelicten, maar hun advocaten vroegen de vrijspraak voor de meeste aanklachten. “Er zijn geen sluitende elementen tegen mijn cliënt”, klonk het bij de advocate van Y.Z., die de aanrijding ook als een “spijtig ongeval” bestempelde.

Y.Z. werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel en riskeert nu twee jaar en een boete van 1.600 euro. Voor H.M. vroeg het openbaar ministerie vijftien maanden cel en 800 euro boete. Op ­13 februari weten beide ­heren waar ze aan toe zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen