Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Universiteiten willen academiejaar op 1 september laten starten

Universiteiten willen academiejaar op 1 september laten starten
Beeld BELGA

De UGent en KU Leuven willen de kalender van het academiejaar hertekenen. Half februari bespreken beide uniefs hun voorstellen met alle hogescholen en universiteiten en hopen nog voor de zomer tot een akkoord te komen, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.

In de plannen zou het academiejaar niet langer de derde week van september beginnen, maar wel op 1 september. Het eerste semester, inclusief blok en examens, loopt dan tot de kerstvakantie. Dat betekent dat studenten zonder te studeren de eindejaarsperiode kunnen vieren. Het tweede semester begint na de kerstvakantie, met examens tot half mei. 

Studenten die al in de eerste zit slagen, hebben dus al vanaf dan zomervakantie. Wie tweede zit heeft, legt die een maand later af. Met de leerstof vers in het hoofd moet dat de kans op slagen vergroten.

Het grote voordeel van die nieuwe agenda is dat studenten zeker zijn van minstens acht weken vakantie rond kerst en in de zomer. Dat moet hen 'mentale rust' geven. De keerzijde is dat er minder lesweken zijn. Die zouden intensiever worden.

UGent: "Alles is mogelijk"

Binnen de Gentse universiteit is nog lang geen beslissing genomen over hoe het academiejaar er in de toekomst gaat uitzien. "Alles kan nog", zegt UGent-woordvoerster Stephanie Lenoir. "Het kan dat alles bij het oude blijft, maar evengoed dat er een hervorming komt. Het academiejaar op 1 september laten starten is dan maar een van de mogelijke scenario's." Bij de KUL willen ze geen commentaar geven op de mediaberichten.

"Het is eigenlijk jammer dat die nota bij de pers is beland, want zo lijkt het alsof wij al een beslissing genomen hebben", zegt Lenoir. "Maar voor ons is een start op 1 september nog zeker geen feit." Volgens Lenoir moet de nota eerder gezien worden als huiswerk voor de discussie, half februari, met de andere universiteiten en hogescholen.

"Er is hierover al lang overleg aan de gang binnen de universiteiten en tussen de universiteiten onderling, en er zal nog veel overleg gebeuren, ook met de studenten", zegt Lenoir. Welke scenario's nu op tafel liggen, zegt Lenoir niet. "Ik ga geen inhoudelijke uitspraken doen."

Studentenraad bezorgd

De Gentse Studentenraad reageert bezorgd op de verhoogde studiedruk die gepaard zou gaan met een academiejaar dat op 1 september begint. "Er zou op kortere tijd even veel leerstof verwerkt moet worden, dat is een heikel punt", klinkt het. In het nieuwe voorstel wordt het semester teruggebracht op 16 weken om de leerstof te verwerken. Dat betekent een hogere studiedruk, wat volgens de studentenraad het engagement bij studenten onder druk zet.

De studentenraad is wel tevreden over bepaalde onderdelen in het voorstel, zoals de gegarandeerde rustperiodes voor alle studenten, ook die met een tweede zit. De 6 weken gegarandeerde vakantie is volgens de studentenraad essentieel, niet in het minst omdat heel wat studenten een vakantiejob nodig hebben om hun studies te betalen. Dat is nu niet het geval.

Hogescholen wachten af

Bij de koepel van Vlaamse hogescholen is te horen dat zij het overleg van half februari afwachten. "Tot het zover is, kan ik daar weinig inhoudelijks over zeggen", zegt secretaris-generaal Eric Vermeylen. "Het spreekt voor zich dat we daar zullen moeten afstemmen hoe die hervorming er zal uitzien. Het gaat dan om wat zo'n hervorming zal betekenen voor studenten die schakelprogramma's willen volgen, en andere flankerende maatregelen."