Ex-premier Cameron stopt nu ook als parlementslid

David Cameron, de vroegere leider van de Britse Conservatieven, stapt op als parlementslid. Bij zijn aftreden als premier, drie maanden geleden, zei Cameron nog dat hij vast van plan was om aan te blijven als parlementslid, maar hij is dus van mening veranderd. Cameron zat sinds 2001 in het Britse Lagerhuis voor de kieskring Witney in het graafschap Oxfordshire.
AFP or licensors

Op 24 juni, daags na het referendum over de brexit, kondigde Cameron zijn afscheid als premier aan. Hij toonde zich toen nog heel enthousiast om parlementslid te blijven en zei dat hij een nieuw mandaat in 2020 nastreefde. Wel zei hij dat hij geen voortrekkersrol meer wou spelen binnen zijn partij.

Een verrassing was dat niet. Het referendum betekende een nederlaag voor Cameron, die zich pas in de laatste maanden als "remainer" geout had. Bovendien waren de Britse Conservatieven voor het referendum al verdeeld, de uitslag van het referendum beloofde de zaken er niet eenvoudiger op te maken.

Vandaag kondigde Cameron onverwacht aan dat hij het ook voor gezien houdt in het Lagerhuis. "Na lang en rijp beraad deze zomer, ben ik tot de conclusie gekomen dat de juiste beslissing is om mijn mandaat als vertegenwoordiger voor Witney op te geven. In de huidige politieke wereld en gezien de omstandigheden van mijn aftreden, is het in mijn ogen niet mogelijk om nog een daadkrachtig parlementslid te zijn", zegt hij in een interview met de Britse tv-zender ITV.

Door het plotse vertrek van Cameron moet in de kieskring Witney een lokale tussenverkiezing worden gehouden. Cameron heeft beloofd om de Conservatieve kandidaat daar te steunen.

De 49-jarige Cameron werd premier in 2010. In 2015 won hij tot ieders verrassing opnieuw de verkiezingen. Zijn positie was echter onhoudbaar geworden na de uitslag van het referendum. Cameron werd opgevolgd als premier door zijn partijgenote Theresa May.

Meest gelezen