AFP or licensors

Factcheck: 6 onwaarheden in Trumps State of the Union

President Trump durft al eens een loopje nemen met de waarheid, zo is al gebleken. Ook in zijn State of the Union zitten verschillende onjuistheden. Wij zetten de zes belangrijkste op een rijtje.

1. "Jarenlang zijn de lonen niet verbeterd, nu zien we die eindelijk weer stijgen"

De Amerikaanse lonen stegen al tijdens de tweede ambtstermijn van president Obama. Nu stijgen ze ook, weliswaar in een lager tempo dan onder Obama, zo becijferde de website Politifact. 

Trump profiteert dus eigenlijk van wat onder zijn voorganger al in gang was gezet en waar hij geen verdienste aan heeft.

2. "De visa-loterij reikt zomaar greencards uit zonder te kijken naar vaardigheden, verdiensten of de veiligheid van onze mensen"

Jaarlijks worden 50.000 visa verloot onder immigranten afkomstig uit landen met een beperkte migratie naar de Verenigde Staten. Er zijn wel degelijk vereisten, als we de handleiding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mogen geloven.

Zo moet elke kandidaat een getuigschrift van de middelbare school kunnen voorleggen en minstens twee jaar werkervaring hebben waarvoor je twee jaar opleiding nodig hebt. 

De kandidaat moet ook een medisch onderzoek ondergaan en mag geen strafblad hebben. Wie een visum wint, moet ook een grondige background­check ondergaan, en die kan maanden in beslag nemen.

Ook de bewering dat één enkele immigrant een onbeperkt aantal familieleden kan overbrengen, is fout. De federale overheid beperkt het aantal familieleden dat jaarlijks een visum krijgt.

3. " We hebben gezorgd voor de grootste belastingvermindering en -hervorming uit de Amerikaanse geschiedenis"

Trump heeft dit al vaak gezegd, maar experts zijn het erover eens dat de belastingverlaging onder president Ronald Reagan als groter mag worden beschouwd, omdat ze meer gevolgen had voor de overheidsinkomsten. De website Politifact rangschikt deze belastinghervorming als de vierde grootste sinds 1940.

Dat zijn belastingplan ook druk vermindert op de middenklasse klopt ook niet, volgens experts. Tegen 2025 zullen de meeste belastingvoordelen voor hen weer verdwenen zijn. Vooral de hoogste inkomens profiteren van dit plan. 

4. "Vroeger hebben we dwaasweg honderden en honderden gevaarlijke terroristen vrijgelaten, en zagen we hen terug op het slagveld. Ook IS-leider al-Baghdadi, die we hadden gevangengenomen en weer vrijgelaten"

Trump overdrijft het aantal terroristen dat is vrijgelaten uit de omstreden gevangenis van Guantanamo. In totaal gaat het om 122 gevangenen, niet om "honderden en honderden".

Het klopt ook niet dat al-Baghdadi werd vrijgelaten door de VS. In 2004 is de IS-leider overgedragen aan de Iraakse regering, die hem kort daarop vrijliet. Volgens een akkoord met Irak dat dateert van president Bush, was de VS dat ook verplicht te doen.

5. "We hebben de oorlog tegen Amerikaanse energie beëindigd, ook die tegen mooie propere steenkool. Nu zijn we zeer trots de grootste uitvoerder van energie wereldwijd"

Ook vóór het presidentschap van Donald Trump waren de Verenigde Staten de grootste uitvoerder van steenkool en geraffineerde olieproducten, zo blijkt uit verschillende studies.

Vandaag moet het land trouwens nog altijd energie invoeren uit andere landen, en dat zal volgens analisten nog zeker tien jaar duren.

6. "Veel autobouwers zijn nu in de VS aan het bouwen en uitbreiden, wat we in decennia niet meer zagen. Zo zal Chrysler een fabriek verhuizen van Mexico naar Michigan. Meer nog, de autosector kent een opleving"

Volgens The Washington Post neemt president Trump een loopje met de timing. Het plan van Chrysler dateert al van voor de verkiezing van Trump in 2016. De beslissing is er gekomen na gesprekken tussen de top van Chrysler en de grootste autovakbond.

De autosector is ook al enkele jaren aan de beterhand, sinds president Obama de sector redde met een noodplan. De verkoop van auto's zou in het eerste jaar van president Trump ook licht gedaald zijn sinds 2009.  

Meest gelezen