KVHV: ‘Van geslacht veranderen is niet moedig, maar een overgave aan het absurde’

Bo Van Spilbeeck © Cathérine

De conservatieve christelijke studentenvereniging KVHV-Antwerpen schrijft in een reactie op de geslachtsverandering van Bo Van Spilbeeck dat een ‘een geslachtsverandering nu niet direct een positieve zaak of daad is, die getuigt van verregaande moed en durf’. Ze hekelen de ‘selectieve intense media-aandacht’.

mg

VTM Nieuws bracht maandag opvallend nieuws uit eigen huis: journalist Boudewijn Van Spilbeeck gaat voortaan door het leven als vrouw. Er kwam heel wat reactie op, voornamelijk positief. ‘Tot maandagavond 19.36 uur had ik geen idee van wat er zou gebeuren. Na de uitzending is mijn gsm zowat ontploft, door de vele sms’en, whatsapp’jes en messenger-berichten. Allemaal positief, of toch zo goed als’, zei Van Spilbeeck.

Toch is de KVHV het er niet mee eens. ‘Wanneer men worstelt met bepaalde gevoelens en/of in de knoop ligt met zijn hormonen, dient men hierbij geholpen te worden door naasten en mensen met een medische kennis in plaats van aangemoedigd door het halve land. De beslissing om uw geslacht te veranderen, is dan ook geen moedige beslissing, maar een overgave aan het absurde. Het getuigt pas echt van lef en karakter wanneer men zijn excentrieke fantasieën het hoofd kan bieden’, schrijft de studentenvereniging op hun website.

Media-aandacht

De vereniging vindt dat de media-aandacht voor Bo Van Spilbeeck wijst op een grotere problematiek. ‘Iets wat tot voor kort nog als mentale stoornis werd omschreven in het DSM, wordt prompt gebombardeerd tot een rolmodel in deze 21ste eeuw’, aldus de KHVH.

‘De media normaliseert het radicale en radicaliseert het normale.

Katholiek oogpunt

Ook vanuit katholiek oogpunt vindt de organisatie de berichtgeving niet wenselijk. ‘Het is een kaakslag en het getuigt van een lak aan respect voor het leven dat ons is gegeven. De reacties van de zogenaamde “conservatieve” en “christelijke” politieke partijen in dit land zijn dan ook op z’n minst frappant te noemen. Het moge duidelijk zijn dat ons politiek spectrum is vervallen tot een eenheidsworst, waar van ideologische verschillen amper nog sprake is.’

Sprookje

Ook de afdeling Gent van de studentenvereniging sluit zich aan bij die zienswijze. ‘Naar analogie met het sprookje van Hans Christian Andersen worstelt de meute met oprechtheid. De keizer liep naakt over straat, maar uit angst en schaamte deed de meute alsof hij prachtige kleren droeg. De nieuwe keizer van politiek correct Vlaanderen is geen vrouw, maar een man die worstelt met een genderidentiteitsstoornis. De dapperen zijn zij die deze dystopische bubbel doorprikken.’

Nooit normaliseren

Toch wil de KVHV-Antwerpen Van Spilbeeck niet bekritiseren. Ze hebben vooral moeite met ‘het maatschappelijk fenomeen van goeddunken en de bijhorende PR-molen die volop toeren draait’. ‘Veranderen van geslacht kan en zal nooit genormaliseerd worden’, besluit KVHV.