Direct naar artikelinhoud
Tandheelkunde

Print eens een tandprothese

Gentse start-up CADskills maakt op maat protheses en implantaten voor schedel en gezicht
Beeld Isabel Pousset

De Gentse start-up CADskills wil de wereld van de gezichtsimplantaten en de tandprotheses revolutionair veranderen. De technologie is veelbelovend, maar breekt (nog) niet helemaal door. 

De zeskoppige Gentse start-up CADskills specialiseert zich in protheses en implantaten voor schedel en gezicht. "We maken protheses op maat van de patiënt", zegt Ruben Van de Sande, medical project engineer bij CADskills. "De chirurg in het ziekenhuis neemt een CT-scan van de patiënt, en op basis daarvan maken wij een 3D-geprint implantaat. We maken dus nooit twee keer hetzelfde product."

De start-up bezit één titaniumprinter en één kunststofprinter. "Alles wat uit de printer komt heeft doorgaans hetzelfde gewicht als een klassieke prothese. Het resultaat wordt daarna nog gepolijst. Dat is geen sinecure. Het vraagt erg zorgvuldige, manuele arbeid. De geprinte vorm wordt vervolgens onderworpen aan een uitgebreid kwaliteitsonderzoek."  

Het is niet de bedoeling van CADskills om de concurrentie aan te gaan met klassieke dentale implantaten. De technologie is wel interessant voor mensen die niet meer behandeld kunnen worden nadat bot is verdwenen in een tandloze kaak. 

"Het is iets wat vrij vaak voorkomt", aldus Van de Sande. "CADskills maakt een 3D-geprint implantaat, waaraan een vaste tandprothese verankerd wordt op maat van de patiënt. Zo worden meerdere operaties vervangen door één enkele ingreep, waardoor je slechts één volle dag in het ziekenhuis bent." 

'Meerdere operaties worden vervangen door één enkele ingreep, waardoor je slechts één volle dag in het ziekenhuis bent'
Ruben Van de Sande, medical project engineer bij CADskills

Professor Joke Duyck van het UZ Leuven, gespecialiseerd in prothetische tandheelkunde, heeft al van de technologie gehoord. "Ik gebruik ze zelf nog niet, maar het klopt dat er in het domein van de tandprotheses de laatste jaren ongelofelijke stappen zijn gezet. Al wordt op het vlak van de software soms meer beloofd dan er in werkelijkheid al is. Of een tandprothese nu gefreesd of geprint wordt, het resultaat ziet er hetzelfde uit. Beide technologieën werken heel nauwkeurig. We gebruiken 3D-geprinte protheses ook als lesmateriaal, maar studenten vallen daar al lang niet meer van omver hoor. (lacht)" 

De technologie is er, maar slechts een handvol lokale en universitaire ziekenhuizen gebruikt ze al. Hoe komt dat? "Mensen hebben altijd moeite met grote veranderingen", zegt Pieter Machtelinckx van FLAM3D, de koepelorganisatie van 3D-printbedrijven in Vlaanderen. "Ik weet niet of het de prijs is die maakt dat het nog niet ingeburgerd raakt, want een kaakgewricht is nu al goedkoper als het 3D-geprint wordt. Het is veeleer een gebrek aan kennis, denk ik. De mogelijkheden van 3D-printen zijn enorm onderbelicht. Wij organiseren daarom lezingen voor bedrijfsleiders, om hen te laten kennismaken met de toekomst van 3D."

Botten

Tandarts Luc De Maesschalk van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde is er niet zeker van dat patiënten binnenkort goedkoper geholpen kunnen worden. "Er zullen altijd mensen zijn die medische ingrepen uitstellen door de hoge kostprijs. Dat is niet anders voor tandprotheses. Implantaten hebben nu eenmaal hun prijs, zeker als ze op maat gemaakt zijn. De technologie is in volle ontwikkeling, maar slechts een gering aantal personen gebruikt ze. En als het ooit zover komt dat het een commercieel product is, wordt het misschien gedetacheerd naar China."

In het domein van de tandprotheses zijn de laatste jaren ongelofelijke stappen gezet. Al wordt op het vlak van de software soms meer beloofd dan er in werkelijkheid al is'
Joke Duyck, professor prothetische tandheelkunde UZ Leuven

Wat is de volgende stap? Kun je binnenkort elk botje in je lichaam laten vervangen? "Voor het printen van bot is het misschien nog iets te vroeg. Dat is nog niet voor de nabije toekomst." zegt Pieter Machtelinckx van FLAM3D. 

Zo denkt Ruben Van de Sande van CADskills er ook over. "Onze technologie kan wel worden toegepast op dieren. Zo is vorig jaar in Italië een paard geopereerd aan de kaak nadat CADskills eerst een 3D-visualisatie had uitgevoerd. In principe is dat mogelijk voor ieder dier, of het nu groot of klein is."