Groen klaagt procedure goedkeuring nieuwe politiecodex aan

De afdeling Herk-de-Stad van Groen heeft het stadsbestuur gevraagd om het punt over de codex van de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad van de dagorde van de gemeenteraad vandaag, maandag 12 september, te halen. “De stad moet eerst het advies van de erkende adviesraden vragen. Die procedure is niet gevolgd”, zegt voorzitter Geert Vanhove van Groen, dat niet in de gemeenteraad zit.

Luc Weyens

De politiecodex is het handboek voor de politie. Het document bundelt de politiereglementen. Het bevat onder meer het reglement op GAS-boetes. Na de fusie van de twee zones Hazodi en West-Limburg wil de eengemaakte zone daarin eenvormigheid brengen.

Groenvoorzitter Geert Vanhove: “Wij begrijpen de nood aan een opfrissing van de codex, maar dat mag geen excuus zijn om de juiste procedure in de wind te slaan en dat document door de gemeenteraad ‘te jagen’, zodat de reglementen vanaf 1 oktober 2016 al in voege kunnen treden. In een normale procedure bespreekt het schepencollege de codex een eerste keer om daarna het advies van de raden te vragen. Dan komt het document opnieuw op het schepencollege om daarna voor goedkeuring naar de gemeenteraad te gaan.”

“Deze procedure is hier niet gevolgd. De meerderheid wil de codex rechtstreeks van het schepencollege naar de gemeenteraad brengen. De codex is nochtans geen vodje papier. Het document bevat alle regels van de politie waarmee de Herkenaar en bezoekers aan onze stad rekening moeten houden. Een adviesronde had dus getuigd van transparant bestuur. Wij vragen de voorzitter van de gemeenteraad dan ook om het punt van de dagorde af te voeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer