Charles Michel in Rusland: ‘Poetin is Calimero niet’

Charles Michel en Vladimir Poetin © Belga
Jeroen Zuallaert

Charles Michel is optimistisch na zijn onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Rusland bereid is een dialoog aan te gaan over Oekraïne.’

In tegenstelling tot wat eerder aangekondigd werd, ontvangt Vladimir Poetin de Belgische premier in zijn ambtswoning. De Russische president laat zich naar verluidt zelden nog vertonen in het Kremlin. Waarom een cortège door sneeuw en ijs jagen, wanneer je de machtigen der Aarde ook op je huiselijke pantoffels kunt ontvangen?

In aanloop naar zijn trip naar Rusland heeft Charles Michel het werk van Nicollo Machiavelli herlezen. ‘Ik onthoud vooral het grote belang dat Machiavelli hecht aan handel en het ontwikkelen van economische relaties,’ vertelt de premier wanneer hij op woensdagochtend een zaal Russische studenten toespreekt. Ook hier predikt Michel het evangelie van de economische integratie. Tijdens zijn iets meer dan een halfuur durende speech vermeldt hij nadrukkelijk begrippen als ‘dialoog’ (vijf vermeldingen), ‘strategische relaties’ (zes) en ‘veiligheid’ (vijf).

Men zou zich kunnen afvragen welke van beide heren Machiavelli zelf als een discipel zou beschouwen. De man die op autoritaire manier opkomt voor de Russische belangen en er daarbij niet voor terugdeinst om tegen alle internationale afspraken een schiereiland te annexeren, of de man die ‘jobs, jobs, jobs’ als motto van zijn regering heeft gekozen.

De ambtswoning van de Russische president ligt in Novo-Ogarjovo, een plaatsje op een twintigtal kilometer buiten Moskou. De enige toegang loopt via een weg waar je volgens de plaatselijke signalisatie niet mag inrijden. Met een vertraging van 42 minuten verwelkomt de Russische president zijn Belgische gasten. Die vertraging is een goede gewoonte: al sinds zijn aantreden slaagt Vladimir Poetin er zelden in een meeting op tijd te laten beginnen. In 2014 liet hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel eens meer dan vier uur wachten voor een ontmoeting. Met de hem typerende lichtjes spottende glimlach dankt Poetin Michel voor zijn komst. Wat volgt is een uitvoerige inleiding, waarbij hij de uitgebreide relaties met Rusland in herinnering brengt. Een ding lijkt zeker: Vladimir Vladimirovitsj Poetin heeft er zin in.

Poetin was zeer aangenaam in de omgang. We delen een soortgelijk gevoel voor humor.

Charles Michel

Na een gesprek van twee uur en een daaropvolgende dollemansrit over besneeuwde Russische wegen is Michel ervan overtuigd: er valt met de Russen te praten. Vladimir Poetin toonde zich volgens Michel ‘zeer luisterbereid’. Onmiddellijk helpt de premier enkele clichés de wereld uit. ‘Poetin heeft mij niet proberen intimideren,’ verzekert hij. ‘Hij was uiterst goed voorbereid, we hebben een open dialoog gehad. Hij was zeer aangenaam in de omgang. We delen een soortgelijk gevoel voor humor.’

In tegenstelling tot eerdere ontmoetingen met Europese leiders had Poetin deze keer geen waslijst aan verwijten jegens Europa klaar. ‘Poetin is Calimero niet,’ aldus Michel, die benadrukt dat de Europese Unie deze kans moet grijpen om de Russische luisterbereidheid te verzilveren. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Rusland bereid is een dialoog aan te gaan over Oekraïne. Het zal ervan afhangen of we in Europa de politieke wil kunnen vinden om daarmee verder te gaan.’ Zo wil Michel samenwerken met Rusland om de politieke situatie in Libië te stabiliseren. Op die manier hoopt hij draagvlak te creëren om ook de hetere hangijzers in Syrië en Oekraïne aan te pakken.

Opmerkelijk genoeg gelooft Michel ook in nauwere samenwerking tussen Belgische en Russische inlichtingendiensten. ‘Onze politionele diensten werken al heel goed samen, bijvoorbeeld in het kader van het komende wereldkampioenschap voetbal,’ aldus Michel. ‘Maar tussen onze inlichtingendiensten is er eigenlijk nauwelijks samenwerking. Dat ligt natuurlijk moeilijk, omdat de Russen er qua methodiek en privacy andere ideeën op na houden. Maar het moet mogelijk zijn om ook daarin vooruitgang te maken, zonder afbreuk te doen aan onze waarden.’

In Rusland wordt het bezoek van de Belgische premier gezien als een eenzijdig Europese toenadering, waarbij Rusland niet noodzakelijk vragende partij is. ‘De Europeanen willen niet langer over politiek spreken, maar over economie,’ schrijft het overheidsblad Rossijskaja Gazeta. Kort nadien kondigde Poetin aan dat de Russische economie het afgelopen jaar met 1,4 procent gestegen is, ondanks de economische sancties. Europese toenadering én economische groei: voor de Russische president die op 18 maart zijn herverkiezing najaagt, was het zondermeer een goede dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content