Direct naar artikelinhoud
Podgrond

De podcast Atlanta Monster: Black Lives Matter, zowel toen als nu

Atlanta focust op beroemde onopgeloste (serie)moordzaak
Beeld rr

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Atlanta Monster, de truecrimepodcast die ook iets zegt over het Amerika van vandaag.

‘Do you know where your teenager is at 5 o'clock in the morning?' Het is niet alleen een zin uit het nummer ‘Theme from Discotheque’ van Samantha Fu, maar ook een mantra dat begin jaren 80 vrijwel dagelijks in Atlanta weerklonk. Niet dat de ouders schrik hadden dat hun kinderen in de discotheek rondhingen – was het dat maar, want er waren ergere scenario’s. Er was namelijk een seriemoordenaar die de kinderen zo van de straat plukte.

In amper twee jaar werden maar liefst 28 mensen – vooral kinderen – in de stad vermoord

In amper twee jaar werden maar liefst 28 mensen – vooral kinderen – in de stad vermoord. Toen de 23-jarige Wayne Williams voor twee van de moorden werd veroordeeld, werden ook de andere onderzoekszaken gesloten omdat de politie besloot dat hij die ook zou gepleegd hebben. De moordzaken raakten in de vergetelheid en Wayne zit voor de rest van zijn leven in de gevangenis. Maar is hij wel terecht beschuldigd? En als hij de moorden niet pleegde: wie dan wel? Dat willen de makers van de podcast Atlanta Monster onderzoeken.

Case closed?

Atlanta Monster heeft alle ingrediënten van een goede truecrimeserie. Een genre dat het als podcast uiterst goed doet – kijk maar naar het succes van reeksen als Serial en Dirty John. Net zoals die twee voorbeelden bevat Atlanta Monster een sterk verhaal, uitstekende muziek en een overijverige journalist die zich in het onderwerp vastbijt. Niet elke getuigenis die aan bod komt, is even boeiend, maar heeft ongetwijfeld een rol van betekenis in de puzzel die een moordzaak als deze vormt.

Case closed?
Beeld rv

Presentator Payne Lindsey is niet aan zijn proefstuk toe: in 2016 maakte hij Up and Vanished, een podcast over de mysterieuze verdwijning van en moord op Tara Grinstead. Dankzij zijn onderzoek werd heel wat nieuwe informatie verzameld, wat ervoor zorgde dat de vermeende dader werd gevonden. Het gaf Lindsey zin om nog een reeks te maken, waarna hij in andere moordzaken begon te snuisteren. Toen iemand hem over de gebeurtenissen in Atlanta vertelde, was zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij begon met slachtoffers, voormalige politieagenten en andere interessante mensen te praten en nam alle gesprekken op om een podcast van zijn zoektocht te maken.

Black Lives Matter

De podcast gaat niet alleen over het onderzoek naar de moorden, maar vertelt bovenal ook veel over hoe Afro-Amerikanen toen behandeld werden. Heel wat van de slachtoffers waren namelijk zwarte jongens, net als de (onterecht?) beschuldigde Wayne Williams. Doordat de recherche zeer traag in actie schoot en vrij nonchalant met de zaak omging, werden heel wat mensen achterdochtig.

Doordat de recherche zeer traag in actie schoot en vrij nonchalant met de zaak omging, werden heel wat mensen achterdochtig

De steun vanuit de zwarte gemeenschap om de zaak tot op de bodem uit te zoeken was dan ook zeer groot. Dat bleek bijvoorbeeld toen extra geld voor een onderzoek nodig was, en niet alleen de staat maar ook een rist privépersonen – waaronder Muhammad Ali – massaal gingen doneren. Die extra laag in de podcast zorgt ervoor dat Atlanta Monster  vooral iets vertelt over de huidige situatie in de Verenigde Staten. Een land waar zwarte inwoners het nog altijd een pak lastiger hebben en waar de roep naar een eerlijker rechtssysteem luider dan ooit weerklinkt. Black Lives Matter, zowel toen als nu.

Atlanta Monster is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict, atlantamonster.com