Direct naar artikelinhoud
dronken rijden

Nooit zo weinig dronken bestuurders betrapt tijdens BOB-campagne

Nooit zo weinig dronken bestuurders betrapt tijdens BOB-campagne
Beeld Photo News

Van de 438.800 bestuurders die de politie tijdens de voorbije BOB-campagne in de eindejaarsperiode liet blazen, hadden er 9.219 een of meerdere glazen te veel op. Dat komt overeen met 2,1 procent, "het laagste percentage sinds de start van de BOB-campagnes", zo melden het verkeersinstituut Vias en de politie.

Een jaar geleden blies 2,3 procent positief. Het slechtste resultaat was er in de winter 2003-2004, toen 9,9 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel alcohol in het bloed had.

Enige minpuntje van de voorbije campagne is het aantal positieve tests tijdens weeknachten: bijna 6 procent.

"Tijdens de jongste campagne werd de nadruk op mobiele controles gelegd en werden de tijdstippen beter afgestemd op de risicomomenten. De bedoeling was om onder andere rekening te houden met de meldingen van alcoholcontroles op sociale media. Die sturen bestuurders alternatieve wegen op met een nog groter risico voor ongevallen", aldus de politie.

"De federale en lokale politie zijn vastberaden ook de volgende jaren volop de BOB-campagne verder te steunen", heet het voorts. "Het rijden onder invloed blijft een groot gevaar op onze wegen. In 2016 telden we nog 4.300 verkeersongevallen waarbij minstens één bestuurder onder invloed van alcohol was. Dat betekent dat een op de acht ongevallen met lichamelijk letsel aan alcohol te wijten was."