Direct naar artikelinhoud
Rijbewijs

Akkoord tussen Bellot en gewesten over wachttijd na verval voorlopig rijbewijs

Beeld ter illustratie.Beeld BELGA

Na jaren van heen-en-weergetrek heeft federaal minister van Mobiliteit Jean-François Bellot (MR) eindelijk een akkoord gesloten met de gewesten over de wachttijd voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen. De wachttijd blijft bestaan, maar wie zes uur rijschool volgt, zal een nieuw voorlopig rijbewijs krijgen dat een jaar geldig is.

De federale regering en de gewesten hebben een akkoord bereikt in de discussie over de wachttijd van drie jaar voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen. Bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen (omdat ze geen rijexamen afleggen of er niet voor slagen), kunnen momenteel pas na drie jaar een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen. Ze kunnen ook zes uur rijles volgen, waarna ze examen moeten afleggen. Ze krijgen dan geen nieuw voorlopig rijbewijs en kunnen dus niet meer oefenen voor hun examen.

De wachttijd blijft dus bestaan, maar via een omweg kunnen bestuurders toch nog aan een nieuw voorlopig rijbewijs geraken. Op die manier zal de leerling-chauffeur nog kunnen oefenen vooraleer zijn of haar examen af te leggen. Dat meldt het kabinet van Bellot. Een ontwerp-kb vertrekt eerstdaags naar de Raad van State.

Het ogenschijnlijk onschuldige dossier van de wachttijd leidt al jaren tot knetterende ruzie tussen Bellot en zijn Vlaamse evenknie Ben Weyts (N-VA). Hun ruzie gaat terug tot de zesde staatshervorming: rijopleidingen werden een Vlaamse bevoegdheid, rijbewijzen bleven federaal. De Vlaams minister wilde die "absurde straftijd" afschaffen. De federale minister was op zich niet tegen de afschaffing, maar vond dat Vlaanderen zijn bevoegdheidsboekje te buiten ging. Hij trok er zelfs voor naar de Raad van State, die hem gelijk gaf in de bevoegdheidskwestie.

'Zonder zo'n wachttijd, zouden we de facto toelaten dat je je hele leven met een voorlopig rijbewijs zou kunnen rondrijden'
Jasper Pillen, woordvoerder Jean-François Bellot

Met het nu bereikte akkoord wordt de wachttijd niet afgeschaft. "Dat konden we niet doen", zegt Jasper Pillen, de woordvoerder van Bellot. "Zonder dat specifieke regime van wachttijd, zouden we de facto toelaten dat je je hele leven met een voorlopig rijbewijs zou kunnen rondrijden, door het telkens te laten verlengen."

Toch zal het mogelijk worden om een nieuw voorlopig rijbewijs te krijgen, dat een jaar geldig zal zijn. Daarvoor moet de betrokkene eerst 6 uur rijschool volgen. Dat nieuwe voorlopige rijbewijs geeft hem de tijd om nog te oefenen alvorens zijn examen af te leggen, klinkt het.