Vliegtuigreizen van koning Filip kostten vorig jaar 450.000 euro

Koning Filip © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De kosten voor die verplaatsingen werden, op één reis na, allemaal aangerekend via de dotatie van de koning.

Koning Filip maakte in 2017 19 buitenlandse reizen met vliegtuigen van Defensie, waarvan 7 officiële missies naar Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Italië en India. De 12 andere reizen met legervliegtuigen waren privéverplaatsingen van de koninklijke familie. Dat blijkt uit cijfers die Veerle Wouters (Vuye&Wouters) opvroeg bij Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

Opvallend is vooral de vijfdaagse missie naar India, waarbij een erg grote delegatie meereisde. De verplaatsingskosten liepen op tot maar liefst 275.374 euro, terwijl de 18 andere reizen in totaal een kostenplaatje van 177.288 euro hadden. Alles samen gaat het om een bedrag van 452.662 euro. Minister Vandeput wijst er wel op dat, met uitzondering van de reis naar India, de kosten integraal werden aangerekend op de dotatie van de koning.

‘Buiten de verplaatsingen van zijn Majesteit de Koning en zijn gezin, hebben de andere leden van de koninklijke familie geen gebruik gemaakt van vliegtuigen van Defensie in 2017,’ klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content