Bouwvakkers vertellen rechter dat ze dronken waren toen ze collega wurgden

© Hollandse Hoogte

In Tongeren is donderdag de rechtszaak begonnen tegen twee Poolse bouwvakkers die betrokken waren bij een vechtpartij met dodelijke afloop met een landgenoot. Voor de rechtszaak zijn drie dagen uitgetrokken. Enkel Gach P., die kort na de feiten werd gearresteerd, was present in Tongeren. Zijn collega liet verstek gaan. Tijdens de eerste zittingsdag kwam de lijkschouwer in het dossier aan het woord.

Op 16 januari 2016 organiseerden de drie Poolse bouwvakkers in Genk een feestje na een zware werkdag. Tijdens het feestje, waar de alcohol rijkelijk vloeide, brak een gevecht uit tussen Gach P. en Konopka G. De twee mannen belandden op de grond en Gach oefende met zijn hand druk uit op de keel van zijn collega.

Tijdens zijn ondervraging door de drie rechters verklaarde Gach dat Konopka vervolgens op een van de bedden kroop. Na de ruzie pakte Gach zijn spullen en vertrok. Toen hij en zijn Poolse collega de dag erna weer in het appartement kwamen, vonden ze Konopka dood terug op een ander bed.

De eerste zittingsdag werd afgesloten met de bevindingen van de lijkschouwer. Die bevestigde dat Konopka overleden was door verstikking.

De advocaten van Gach betwisten de intentie tot doden en willen ook aantonen dat de geconsumeerde alcohol mogelijk een rol heeft gespeeld in het overlijden van Konopka. Daarom hebben de advocaten van Gach een hele reeks van deskundigen opgeroepen. Die deskundigen, waaronder professor Tytgat van het UZ Leuven, komen samen met het Openbaar Ministerie volgende week donderdag aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen